Ha eddig a tuti receptért bújtad az internetet, nem kell tovább keresni. Marcello Tully Michelin-csillagos séf receptje garantáltan sikert fog aratni.
Tully receptje azért zseniális, mert mindössze húsz perc alatt elkészíthető, a koronáját pedig lágy szezámöntete adja, amely dijoni mustárt, fehérborecetet és mogyorót is tartalmaz, így valóban tökéletes kiegészítője a halételnek.
Hozzávalók:
- 4 db 130 grammos lazacfilé
- 1 citrom leve
- növényi olaj
- só
- fekete bors
Szezámos dresszing:
- 2 evőkanál dijoni mustárt
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál fehérborecetet
- 200 ml napraforgóolaj
- 250 ml mogyoróolaj
- 150 g szezámmag
- só
- bors
Paradicsomos spenótos saláta:
- 2 db paradicsom
- 100 g spenót
- 10 g kapor
- olívaolaj
Elkészítés:
- Kezdjük az öntet elkészítésével! Egy nagy tálban habosra keverjük a mustárt és a cukrot a tojássárgájával és az ecettel. Fokozatosan adjuk hozzá az olajakat a masszához, ügyelve arra, hogy az olajok jól emulgeálódjanak!
- A szezámmagot két-három perc alatt egy száraz serpenyőben pirítsuk aranyszínűre! Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá az öntethez, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk!
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
- A saláta elkészítéséhez a paradicsomot egészben dobjuk bele forrásban lévő vízbe egyetlen percre, majd tegyük át jeges vízbe, azaz blansírozzuk! Ezt követően húzzuk le a héját, vágjuk negyedekre, és távolítsuk el a magokat! Daraboljuk fel egy centiméteres kockákra, és tegyük félre!
- A friss spenótot tegyük egy kevés olajjal együtt egy serpenyőbe, fonnyasszuk össze, közben ízesítsük sóval és borssal! Tartsuk melegen egészen a tálalásig!
- Sózzuk, borsozzuk a lazacfiléket, majd egy teljes egészében hőálló, azaz sütőbe is tehető serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat!
- Süssük a lazacot bőrével lefelé, nagyon forró olajban 2-3 percig, majd fordítsuk meg a halakat, és tegyük a serpenyőt a sütőbe további 8 percre!
- Vegyük ki a halat a serpenyőből, és hagyjuk pihenni! Közben keverjük össze a kaprot és a paradicsomot egy kevés olívaolajjal!
- A tálaláshoz elsőként halmozzunk egy kevés spenótot a tányér közepére, majd mehet rá a lazac is! Csurgassunk rá egy kevés citromlevet, majd díszítsük a kapros paradicsommal! Végül kanalazzunk a dresszingből a hal köré egy nagyobb adagot!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Pixabay)
séf | karácsony | gasztronómia | szenteste | recept
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!