Close
Így lehet Michelin-csillagos lazacod szenteste

Így lehet Michelin-csillagos lazacod szenteste

Ha eddig a tuti receptért bújtad az internetet, nem kell tovább keresni. Marcello Tully Michelin-csillagos séf receptje garantáltan sikert fog aratni.

Tully receptje azért zseniális, mert mindössze húsz perc alatt elkészíthető, a koronáját pedig lágy szezámöntete adja, amely dijoni mustárt, fehérborecetet és mogyorót is tartalmaz, így valóban tökéletes kiegészítője a halételnek.

Hozzávalók:

  • 4 db 130 grammos lazacfilé
  • 1 citrom leve
  • növényi olaj
  • fekete bors

Szezámos dresszing:

  • 2 evőkanál dijoni mustárt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál fehérborecetet
  • 200 ml napraforgóolaj
  • 250 ml mogyoróolaj
  • 150 g szezámmag
  • bors

Paradicsomos spenótos saláta:

  • 2 db paradicsom
  • 100 g spenót
  • 10 g kapor
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Kezdjük az öntet elkészítésével! Egy nagy tálban habosra keverjük a mustárt és a cukrot a tojássárgájával és az ecettel. Fokozatosan adjuk hozzá az olajakat a masszához, ügyelve arra, hogy az olajok jól emulgeálódjanak!
  2. A szezámmagot két-három perc alatt egy száraz serpenyőben pirítsuk aranyszínűre! Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá az öntethez, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk!
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
  4. A saláta elkészítéséhez a paradicsomot egészben dobjuk bele forrásban lévő vízbe egyetlen percre, majd tegyük át jeges vízbe, azaz blansírozzuk! Ezt követően húzzuk le a héját, vágjuk negyedekre, és távolítsuk el a magokat! Daraboljuk fel egy centiméteres kockákra, és tegyük félre!
  5. A friss spenótot tegyük egy kevés olajjal együtt egy serpenyőbe, fonnyasszuk össze, közben ízesítsük sóval és borssal! Tartsuk melegen egészen a tálalásig!
  6. Sózzuk, borsozzuk a lazacfiléket, majd egy teljes egészében hőálló, azaz sütőbe is tehető serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat!
  7. Süssük a lazacot bőrével lefelé, nagyon forró olajban 2-3 percig, majd fordítsuk meg a halakat, és tegyük a serpenyőt a sütőbe további 8 percre!
  8. Vegyük ki a halat a serpenyőből, és hagyjuk pihenni! Közben keverjük össze a kaprot és a paradicsomot egy kevés olívaolajjal!
  9. A tálaláshoz elsőként halmozzunk egy kevés spenótot a tányér közepére, majd mehet rá a lazac is! Csurgassunk rá egy kevés citromlevet, majd díszítsük a kapros paradicsommal! Végül kanalazzunk a dresszingből a hal köré egy nagyobb adagot!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

szenteste | gasztronómia | hal | séf | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Hét karácsonyi süteményt is készíthetsz egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram