Így néz ki az alpesi menedékházak új generációja

A Stuttgarti Egyetem a fenntarthatóság jegyében gondolta újra az alpesi menedékházakat, hogy a végeredmény egy ultramodern kapszulakunyhó legyen, ami kizárólag természetes anyagokból készült.

A Stuttgarti Egyetem innovatív építőanyagokkal foglalkozó intézete a német Alpesi Klub számára tervezte meg a 21. századi menedékházak prototípusát, amely egy egészen különleges koncepció mentén nádborítást kapott.

Az alpesi építészetet alapvetően a kő, a beton, a fém és a fa jellemezte, a nádfedeles építmény azonban egyaránt megfelel a klímavédelmi céloknak és a fenntarthatósági törekvéseknek is.

A nád a kutatók szerint azonban mindezen túl megújuló és szén-dioxid-semleges erőforrás is, melynek használata során nem keletkezik káros anyag, ráadásul életciklusa végén komposztálhatóvá válik, hogy aztán viszonylag rövid idő alatt lebomoljon.

A nádfedeles házak Németország északi régiójában ma is gyakoriak, de a világ minden építészeti örökségében megtalálható. Ennek oka az, hogy mielőtt a mocsarak eltűntek vagy drasztikusan csökkentek volna a vízszabályozások miatt, igen elterjedt építőanyagnak számított. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a környezetre nézve is, hiszen élőhelyet biztosít az állatok számára, közben pedig javítja a víz minőségét is.

A prototípust 2600 méterre telepítették, ahol már kifejezetten zord időjárási körülmények is tapasztalhatók. Ebben a magas alpesi régióban az időjárás csak körülbelül három hónapig, júliustól szeptemberig teszi lehetővé az építkezést. Az ácsok 2019 nyarán egy fa alépítményt készítettek a nád számára egy osztrák műhelyben, hogy aztán az alépítményt helikopterrel szállítsák fel a hegyre. Az erre kerülő nád a Fertő-tóból származott.

A tesztidőszakban a kis épületet kilenc hónapig hó borította, de a nádfedél jól vette ezt az akadályt is. A tervezők a korábbi kutatásokból megtudták, hogy a nádtetők általában 25-40 éves életciklussal rendelkeznek, de a prototípus vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy a nád magashegyi környezetben még tartósabb, ugyanis a szerves folyamatok a nádon belül jelentősen lelassulnak.

A projektet összességében rendkívül sikeresnek értékelték, ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan az Alpokban több hasonló menedékházzal is találkozhatnának a túrázók és a professzionális hegymászók.

Ez is érdekelhet:

Ez a tökéletes menedék a Mátrában

A Montem Vendégház Magyarország zöld szívében bújik meg. Megnéztük közelről.

(Fotók: Dezeen)

megújuló | menedékház | alpesi kunyhó | környezetvédelem | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom