Két év kényszerszünet után hétvégén visszatér az Oktoberfest. A helyiek által "Die Wiesn" néven ismert sörfesztivált Münchenben a Theresienwiese nevű gigantikus méretű területen tartják és szokás szerint nem csupán a sörről szól.
Az elmúlt években a Covid miatt elmaradt, idén visszatérő fesztivál korlátozásmentes lesz – de ez nem jelenti azt, hogy a járványnak nincsenek következményei. Dieter Reiter müncheni polgármester a múlt héten elismerte, hogy a vendéglátóiparb an tapasztalható munkaerőhiány befolyásolja a fesztivál megrendezését is, mivel sok pozíció még mindig betöltetlen. Ennek ellenére nincs szó az esemény lemondásáról.
A hordó csapolása szeptember 17-én, szombaton 12 órakor indul, a zárónap pedig október 3-án, a német egység napján lesz, így a fesztivál egy nappal tovább tart a szokásosnál. Az utolsó estén egyes sátrakban gyertyafénnyel és ringatózó zenével ünneplik az Oktoberfest végét – sokaknak minden bizonnyal igazi libabőrös pillanatként.
Újdonságként egy vadonatúj sátor is csatlakozik a bulihoz: a Peter Reichert vendéglős által üzemeltetett tizenöt méteres Bräurosl sátor magasabb, mint az összes többi, és összesen 8250 ember befogadására lesz alkalmas.
A látványosságok (Ördögkerék, Bolhacirkusz, hullámvasút, óriáskerék) reggel 9-kor nyitnak – egy órával korábban, mint a korábbi években –, majd este fél 12-kor zárnak. A sátrakba hétköznap 10, hétvégén 9 órától lehet bemenni, kivéve az első napot, amikor 12-től. A móka este fél 12-ig tart mindenhol. A fesztivál első vasárnapján tartják a hagyományos jelmezes felvonulást az Óvároson keresztül a Theresienwiese-re. Ezt élőben közvetíti a televízió.
A régi Oktoberfest hangulatát három euróért (kb. 1200 forintért) a fesztivál egy csendesebb sarkában, az Oide Wiesn-en lehet megélni. A történelmi hullámvasutakon – amelyek közül néhány több mint százéves –, egy euróért tehet egy kört a vendég, aki pedig az Oktoberfest történetével szeretne megismerkedni, az a múzeumi sátrat keresse.
A legizglamasabb kérdés persze mindig az Oktoberfest híres, egyliteres söröskorsójának, az úgynevezett Maß-nak az ára, ami idén 12,60 és 13,80 euró (kb. ötezer és ötezer-ötszáz forint) között mozog.
Ez átlagosan 15,77 százalékkal több, mint 2019-ben. A fesztiválon dolgozó pincérek és pincérnők biztosan csalódottak lesznek az áremelés miatt, mivel valószínűleg érinti a borravalójukat, ugyanis a legtöbb vendég kerekít fizetéskor.
A legtöbb müncheni tudja, hogy az Oktoberfest finomságait a hétköznap ebédidőben lehet a legjobban élvezni, amikor könnyebb asztalhoz jutni. Sátortól függően a főételek 8,90 és 14,50 euró (kb. 3500 és 5800 forint) közötti áron kaphatók. Bár a hagyományos bajor ételek eléggé húsoncentrikusak, ma már minden sátorban kínálnak vegetáriánus – sőt, néha még vegán – opciót is.
A fesztivál területére való belépéskor ellenőrzik a táskák méretét és tartalmát. A három litert meghaladó térfogatú tárgyakat le lehet adni a csomagmegőrzőben – némi díj ellenében. A babakocsik hétvégén és hétköznapokon 18 óra után nem engedélyezettek.
Bár néhány asztalt fenntartanak a spontán érkezőknek, a foglalás ajánlott, különösen hétvégén. Foglalni a fesztiválsátrak weboldalain lehet.
Eközben itthon jövő nyáron, július 6-15. között összművészeti kulturális fesztivállal tér vissza a Hello Wood – a Builder Summit fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem közösséget és önmagukat is építik majd a fesztivál tíz napja során. Az utolsó, régióban szervezett 2019-es Hello Wood Carnival alkotótábor óta ez az első alkalom, hogy újra a nemzetközi építész közönséghez szól a szervezői csapat.
(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)
utazás | attrakciók | sörfesztivál | oktoberfest | tudnivalók | münchen
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!