Sok statisztikát olvasni arról, hogy a vásárolt kenyerek hány százaléka landol szárazon a kukában. A túlfogyasztás akár ebben is mérhető. Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de már az ötlet is nagyszerű: a világon egyre több kisüzemi sörfőzde döntött úgy, hogy a környezettudatosság jegyében felhasználják a maradék kenyeret, és akár az ókori babiloniak, malátát helyettesítenek vele egyes főzeteiknél.
Tényleg nem kell valami óriási, sosem látott innovációt gondolni a történet mögé, csupán bátorságot és kreativitást. Ha már olyan komponensek, mint a fehércsokoládé vagy a mangópüré nem idegenek a sörfőzdékben, miért ne hívnák vendégül a kenyeret, ami már az ókori Mezopotámiában is megszokott söralapanyagnak számított?
Az első márka, ami nagy sajtóvisszhangot kapott, az angol Wold Top főzde Toast Ale-je, akik vannak olyan jó fejek, hogy receptúrájukat mindenkivel meg is osztják. Ezzel pedig másokat is arra sarkallhatnak, hogy ne csak zsemlemorzsának gyűjtsék a kenyérmaradékot.
A Toast Ale-nél a közeli szendvicskészítő üzem megmaradt serclijeiből főzik a díjnyertes söröket.
APA, IPA, lager és Session IPA is készül, nem beszélve a különleges kollaborációkról, amelyekhez várják a maradékkenyér-felajánlásokat is.
Szintén angol cég a Crumbs Brewing, amely kézműves pékségből kapja a maradék morzsát, és főzetenként mintegy 150 kg kenyeret használnak fel. Ezzel a maláta negyedét helyettesítik. A rozskenyérből rozsos sör készül, a tradicionális élesztős veknikből egy élesztősebb verzió, de egy duplán tudatos sörrel is büszkélkedhetnek: a pékségben elérhető kávé zaccát is hozzáadják az egyik főzetükhöz, amiből porter típusú sör készül.
A reinkarnáció valós és létezik! – állítja a torontói Been a Slice társulás is, amely egy reklámügynökség és Kanada legnagyobb ételmentő szervezete, a Second Harvest összeborulásából alakult. Limitált példányszámú, maradék kenyér felhasználásával főzött sört főztek 2018 novemberére, hogy aztán a torontói vendéglők és pubok lértékesítsék azt, egyszersmind hirdetve az újrafelhasználást, a pazarlás megállítására való törekvést is. Sőt, hasonló pop-up jellegű akciókért nem is kell Kanadáig mennünk, az osztrák Gusswerk Brauhaus is kooperált már a Sparral kenyérsör készítése érdekében.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Been a Slice, Crumbs Brewing, Toast Ale)
folyékony kenyér | sör | sörfőzés | kenyér | sörkészítés | környezettudatos
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!