Íme három svéd étel, amely túlmutat a húsgolyón

Svédország elsősorban húsgolyójáról és halételeiről ismert, pedig sok más íz, recept és étel vár arra, hogy felfedezzük.

Mutatunk három ételt – egy levest, egy főételt és egy desszertet –, amellyel fejest ugorhatunk a svéd gasztronómia egyszerű, ám annál tartalmasabb világába.

Köttsoppa

A Köttsoppa egy kiadós hús- és zöldségleves, Svédországban általában ebédre vagy vacsorára szolgálják fel. Szokásos összetevői közé tartozik a marhahús, az apróra vágott sárgarépa, a hagyma, a fehérrépa, a zeller és a póréhagyma.

Rendkívül gazdagon fűszerezik, tökéletes ízvilágát a kakukkfűnek, a petrezselyemnek, a barbérlevélnek és a fehér borsnak köszönheti.

Különlegessége, hogy főtt burgonyával és tormamártással szolgálják fel.

Pyttipanna

A Pyttipanna nem egy ezeréves autentikus svéd étel, már csak azért sem, mert tulajdonképpen maradékokból készül, és mindig másmilyen. Viccesen ezt az ételt gyakran emlegetik Ezen a héten történt néven, hiszen valóban bármit beletehetünk, amit otthon találunk.

Természetesen létezik haute-cuisine verzió is, amelyben mértani pontossággal kell feldarabolni a kolbászt és a burgonyát, valamint a tükörtojást is szigorú előírások alapján kell elkészíteni. Az egyszerűbb változatba mehet 10-15 dekagramm sült hús, kolbász, sonka, szalonna, sőt, akár még húsgolyó is.

Kanelbullar

A fahéjas csiga nélkül a svédek nem tudják elképzelni az életüket. Hatalmas tradícióval rendelkezik, és tényleg minden egyes nap fogyasztják. Ezt eszik reggelire, tízóraira, desszertként. Ezt viszik magukkal, ha kirándulni mennek.

Családi összejövetelek alkalmával hatalmas tepsivel készítenek, és ezt rendelik a kávéjuk mellé is.

A durva cukordarabok különböztetik meg a hétköznapi fahéjas csigától, amelyekkel alaposan megszórják a tetejét, mielőtt egy nagy adag mázzal nyakon öntik.

Ez is érdekelhet:

Három étterem, amely bezárt, mielőtt megnyitott volna

Novemberben több, igazán ígéretes fővárosi étterem is a nagyszabású megnyitóját tervezte.

(Fotók: Snellman, Swedishspoon, Getty Images)

nagy sztori | svéd | fahéjas csiga | ételek | leves | húsgolyó

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom