India időtlen hagyományait ápolja ez a frissen átadott épületegyüttes

A hindu és a mogul építészet klasszikus elemeit felhasználva tervezett a Sanjay Puri Architects négygenerációs családi birtokot a legnagyobb indiai államban, Rádzsasztánban: ez a Narsighar ház, ahol megéri tenni egy alaposabb sétát.

India legnagyobb állama, az ország észak-nyugati részén fekvő Rádzsasztán száraz, sivatagos régiójában épült fel a Narsighar ház. A tervező Sanjay Puri Architects az elmúlt évszázadokban meghatározó alapelveket alkalmazta: a passzív hűtés érdekében belső udvarok, patiók, teraszok, medencék, kerti tavak és különböző árnyékolt területek tagolják az épületeket.

Ugyancsak az árnyékolást és hűtést szolgálják a jellegzetes, homokkőből faragott, vastag „dzsámi” paravánfalak.

Az áttört paravánok nemcsak elnyelik a hőt, de a térségben gyakran előforduló homokviharoktól is védik a lakókat. Nem véletlen, hogy minden lakóteret ilyen árnyékoló fal óv ebben a házban is.

A négygenerációs család megrendelésére épült kilenc hálószobás Narsighar házban a sajátos tervezési elvek mellett kizárólag helyi mesteremberek által megmunkált helyi anyagokat használtak. Sőt visszaköszönnek a hagyományos rádzsasztáni építészet elemek is: a mogul boltívek és ablakformák, a mintás kőfalak, a kőpergolák, az intarziák, a faragások, a lépcsők és rámpák használata. A márványmegmunkálás, a főfaragás. az ácsmunkák és a tükörberakások is helyi mesterek munkái.

Bár az áprilisban átadott ház nagynak tűnik (az is: 3300 négyzetméter), a terület több mint negyven százaléka nyitott udvar, közlekedő vagy fedett terasz. Minden tömeg egyedi, az otthon pedig a különböző tömegek kompozíciója. Jellemző, hogy ugyan a legtöbb szoba belmagassága négy méter, nagyon változatos az eloszlás: a fő nappali 6,5 méter, a központi udvar 12, az északi és déli udvar 8-8, míg a kültéri patio 3,6 méter magas. Noha a hőségtől való védelem meghatározó szempont, azért a közvetett napfény minden teret átjár: a boltíveken és csipkézett kőfalakon átszűrődve változatos árnyékmintákat vetítenek a belső terekbe a nap folyamán.

(Forrás: Sanjay Puri Architects, fotó: Vinay Panjwani)

lista | india | rádzsasztán | Sanjay Puri Architects | építészet

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom