Close
A szigetország példátlan ötletére sokan felhúzták a szemöldöküket

A szigetország példátlan ötletére sokan felhúzták a szemöldöküket

Indonézia 2019 augusztusában jelentette be, hogy Borneóra helyezi a fővárosát, miután Jakartát lassan lakhatatlanná teszi a szabályozatlan talajvíz-kitermelés miatti süllyedés, a szmog, a túlzsúfoltság és a krónikus forgalmi dugók.

A terv szerint Jakarta tizenegy millió lakosából is áthelyeznének másfél millió embert erre a területre, amely egyelőre még az érintetlen dzsungel képét mutatja, és amelyet tiszta levegője mellett az tesz vonzóvá, hogy kevésbé kitett a természeti katasztrófáknak.

A finanszírozás azonban nem tűnik olyan egyszerűnek. Két éve Indonézia befektetési minisztere, Luhut Pandjaitan azt mondta, hogy a japán SoftBank negyven milliárd dollárral támogatja a gigantikus, harminckét milliárd dolláros projektet. A bank ezt akkor nem erősítette meg, most pedig bejelentette, hogy nem is vesz részt a vállalkozás finanszírozásában.

A Nusantara (a leendő új főváros neve) Nemzeti Fővárosi Hatóság így új lehetőségeket keres, és

minden kreatív finanszírozási modellt megvizsgál, beleértve a közösségi finanszírozást is.

Azonban, mint a Mining Advocacy Network nevű civilszervezet rávilágított, nagy kérdés, hogy ebben az esetben mit kapnának a pénzükért cserébe az adományozók, valamint az, hogy nem lenne-e így az új város túlságosan kiszolgáltatott a befektetők akaratának. Mint hozzátették, a lakosságtól nem lehet elvárni, hogy állja a számlát, miután az embereket egyébként is adóemelések és magas oktatási, valamint egyéb költségek sújtják.

A terv bejelentése óta a kormány már állítólag öt közel-keleti országgal tárgyal a támogatásról, és az Ázsiai Fejlesztési Bank is segítséget nyújthat a pénz előteremtéséhez, bár közvetlen forrásokat illetve kölcsönt nem biztosít.

Még ha az infrastruktúrával adódnak is problémák, a természeti környezet egészen páratlan ezen a vidéken. Ezért is végzett Indonézia ennek az igencsak irigylésre méltó listának az első helyén. Az állatokhoz azonban nem szabad túl közel menni.

(Forrás: Aljazeera, képek: Unsplash, Pixabay)

Nusantara | főváros | jakarta | indonézia

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram