Close
Eldugott ékszer a világ végén: Gili-szigetek

Eldugott ékszer a világ végén: Gili-szigetek

Még soha nem hallottál róla? Akkor elmondjuk, mit hagytál ki! Elöljáróban csak annyit: vedd fel a bakancslistádra, érdemes!

Lombok szigetétől néhány kilométerre fekszik Indonézia egyedülálló szigetcsoportja, a Gili-szigetek. Gili fehérhomokos tengerpartjai nagyon kedveltek a strandolni vágyók és szörfösök körében.

De mit rejteget még a szigetcsoport?

Gili szigetcsoportját korallzátonyok övezik, ami a búvárok paradicsoma. A Manta-pont és a Simon zátonya a legjobb merülőhelyek.

Egy kis Gili-szigetek-történelem

1971-ben Lombok kormányzója, Wasita Kusama irányításával kezdték meg a szigeteken a kókuszpálma termesztését. A szigeten uralkodó vízhiány miatt azonban a szigeteken az ültetvényes gazdálkodás egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, ezért felvetődött a szigetek turisztikai célú hasznosítása. Az első hátizsákos turisták az 1980-as években vetődtek a Gili-szigetekre, főként Bali nyűzsgő világától menekülve.

A kilencvenes években az indonéz kormány anyagi támogatásával jelentős fejlesztéseken hajtottak végre Gilin. A szigeteken kevés ivóvíz áll rendelkezésre, az ivóvízhálózatot és a villamos energiát Lombok szigete biztosítja. A növekvő turistaforgalom mellett fokozott figyelmet fordítanak a korallok megóvására: bevezették a bezinmotoros gépek tilalmát valamennyi szigeten.

A 2000-es évektől világszínvonalú búvárturizmus teszi különlegessé a Gili-szigeteket. A turisták szigetek közötti utaztatását több gyorshajójáratot üzemeltető cég végzi, közülük a legismertebbek: Wahana Gili Ocean, Eka Jaya, BlueWater Express, Mahi Mahi Dewata.

A Gili-szigetek a következő kisebb szigetekből áll:

Gili Trawangan

A szigetek közül a legnagyobb és legnyugatibb fekvésű.

A három kilométer hosszú és két kilométer széles sziget neve az indonéz Terowongan (alagút) szóból származik, mert a második világháború idején a szigeten a japánok szövevényes barlangrendszert építettek.

A szigetcsoport tagjai közül ez a sziget a legnépesebb (helyi lakosok száma kb. ezerötszáz fő), és a turisták között is ez a legnépszerűbb.

Gili Meno

A Gili-szigetek középső szigete, ötszázan élnek ott. A nyugati részén egy sekély tó található, melynek vize sós. A sziget édesvízben szegény, azért a vízellátást Lombok szigetével összekapcsolt vezetékrendszer biztosítja.

A szigetcsoport legcsendesebb és legkevésbé zsúfolt szigete. Infrastruktúrája kevésbé kiépült, mint Gili Air vagy Gili Trawangan esetében. Gili Meno híres a jó konyhájáról, az éttermekben helyi ételkülönlegességeket kóstolhatunk meg.

Egy kis plusz: napi két hajójárat közlekedik a környező szigetekre. Gili Air húszperces, Gili Trawangan tizenöt perces hajóúttal érhető el.

Gili Air

Gili Air a Gili-szigetek legkeletibb, Lombokhoz legközelebb fekvő tagja. A helyi lakosok száma kb. ezernyolcszáz fő. Kiváló szállodái és korallzátonyokkal övezett partja miatt a búvárturisták kedvelt célpontja.

A sziget átmenet Gili Trawangan zajos élete és Gili Meno csendes világa között.

Lombok közelsége miatt népszerűsége egyre nagyobb.

Az Gili Airon nincs nagy éjszakai élet. Éttermeiben és bárjaiban érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni. Gilin egyébként szinte garantált az óriásteknősökkel való merülés. Motoros hajóval juthatunk el a Gili Tengeri Rezervátum legjobb merülőhelyeire, ahol rengeteg a látnivaló: az ottani korallzátonyok több mint hatezer tengeri állatfajnak adnak otthont.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

bali | gili air | korall | gili meno | Gili Trawangan

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Felkészülve a főszezonra - Az ország közel száz pontján szakértők segítik a turistákat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram