Close
Eldugott ékszer a világ végén: Gili-szigetek

Eldugott ékszer a világ végén: Gili-szigetek

Még soha nem hallottál róla? Akkor elmondjuk, mit hagytál ki! Elöljáróban csak annyit: vedd fel a bakancslistádra, érdemes!

Lombok szigetétől néhány kilométerre fekszik Indonézia egyedülálló szigetcsoportja, a Gili-szigetek. Gili fehérhomokos tengerpartjai nagyon kedveltek a strandolni vágyók és szörfösök körében.

De mit rejteget még a szigetcsoport?

Gili szigetcsoportját korallzátonyok övezik, ami a búvárok paradicsoma. A Manta-pont és a Simon zátonya a legjobb merülőhelyek.

Egy kis Gili-szigetek-történelem

1971-ben Lombok kormányzója, Wasita Kusama irányításával kezdték meg a szigeteken a kókuszpálma termesztését. A szigeten uralkodó vízhiány miatt azonban a szigeteken az ültetvényes gazdálkodás egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, ezért felvetődött a szigetek turisztikai célú hasznosítása. Az első hátizsákos turisták az 1980-as években vetődtek a Gili-szigetekre, főként Bali nyűzsgő világától menekülve.

A kilencvenes években az indonéz kormány anyagi támogatásával jelentős fejlesztéseken hajtottak végre Gilin. A szigeteken kevés ivóvíz áll rendelkezésre, az ivóvízhálózatot és a villamos energiát Lombok szigete biztosítja. A növekvő turistaforgalom mellett fokozott figyelmet fordítanak a korallok megóvására: bevezették a bezinmotoros gépek tilalmát valamennyi szigeten.

A 2000-es évektől világszínvonalú búvárturizmus teszi különlegessé a Gili-szigeteket. A turisták szigetek közötti utaztatását több gyorshajójáratot üzemeltető cég végzi, közülük a legismertebbek: Wahana Gili Ocean, Eka Jaya, BlueWater Express, Mahi Mahi Dewata.

A Gili-szigetek a következő kisebb szigetekből áll:

Gili Trawangan

A szigetek közül a legnagyobb és legnyugatibb fekvésű.

A három kilométer hosszú és két kilométer széles sziget neve az indonéz Terowongan (alagút) szóból származik, mert a második világháború idején a szigeten a japánok szövevényes barlangrendszert építettek.

A szigetcsoport tagjai közül ez a sziget a legnépesebb (helyi lakosok száma kb. ezerötszáz fő), és a turisták között is ez a legnépszerűbb.

Gili Meno

A Gili-szigetek középső szigete, ötszázan élnek ott. A nyugati részén egy sekély tó található, melynek vize sós. A sziget édesvízben szegény, azért a vízellátást Lombok szigetével összekapcsolt vezetékrendszer biztosítja.

A szigetcsoport legcsendesebb és legkevésbé zsúfolt szigete. Infrastruktúrája kevésbé kiépült, mint Gili Air vagy Gili Trawangan esetében. Gili Meno híres a jó konyhájáról, az éttermekben helyi ételkülönlegességeket kóstolhatunk meg.

Egy kis plusz: napi két hajójárat közlekedik a környező szigetekre. Gili Air húszperces, Gili Trawangan tizenöt perces hajóúttal érhető el.

Gili Air

Gili Air a Gili-szigetek legkeletibb, Lombokhoz legközelebb fekvő tagja. A helyi lakosok száma kb. ezernyolcszáz fő. Kiváló szállodái és korallzátonyokkal övezett partja miatt a búvárturisták kedvelt célpontja.

A sziget átmenet Gili Trawangan zajos élete és Gili Meno csendes világa között.

Lombok közelsége miatt népszerűsége egyre nagyobb.

Az Gili Airon nincs nagy éjszakai élet. Éttermeiben és bárjaiban érdemes a helyi specialitásokat kipróbálni. Gilin egyébként szinte garantált az óriásteknősökkel való merülés. Motoros hajóval juthatunk el a Gili Tengeri Rezervátum legjobb merülőhelyeire, ahol rengeteg a látnivaló: az ottani korallzátonyok több mint hatezer tengeri állatfajnak adnak otthont.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Újranyitásért tüntetnek az elkeseredett római vendéglátósok
Velencében még a vaporettókon is oltani fognak és nagyon várják a magyar turistákat
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom