Close
Komoly veszélybe sodorják a szelfiző turisták az orángutánok egészségét

Komoly veszélybe sodorják a szelfiző turisták az orángutánok egészségét

Kutatók szerint az olyan országokban, mint Indonézia, a turisták veszélyeztetik a vadon élő orangutánokat amikor túl közel merészkednek hozzájuk.

Természetvédelmi kutatók egy csoportja az indonéziai Mount Leuser Nemzeti Park látogatóinak magatartását elemezte, és arra jutott, hogy a helyi vadvédelmi szabályok és irányelvek ellenére a turisták megszegik a bizonyos “tíz méteres szabályt” azért, hogy a veszélyeztetett állatok közelébe férkőzhessenek.

Számos olyan fotót és videót találtak a közösségi médiában, melyeken a látogatók szelfiket készítenek az állatokkal, sőt meg is simogatják őket.

A kutatócsoport jelentése szerint ennek következtében jelentősen megnő a koronavírus átadásának lehetősége az emberek és az orángutánok között.

Az emberek ugyanis a Covid-19 mellett egyéb vírusokat is átadhatnak a főemlősöknek. Szeptemberben például az atlantai állatkert tucatnyi gorillája lett Covid-pozitív, a betegség enyhe köhögést, orrfolyást és  étvágytalanságot okozott náluk.

Akadnak nemzeti parkok, amelyek megfelelően tájékoztatják a látogatókat a szabályokról és a kockázatokról, de az eredmények azt mutatják, hogy a turisták nem biztos, hogy tisztában vannak ezekkel.

Az orángutánok csupán Szumátra és Borneó szigetén élnek. A borneói orángutánok számát 104,700-ra becsülik, ami azt jelenti, hogy  “veszélyeztetettnek” számítanak, míg a szumátrai orángutánok száma mindössze 7500-ra tehető, ami a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriába sorolja őket.

Hatalmas szükség van tehát a szabályok ismertetésére és nem utolsó sorban a turisták általi betartására.

A nemzeti parkok rendkívül népszerűek voltak 2021 nyarán, az Egyesült Államok számos parkja döntött idén látogatottsági rekordot. A tökéletes szelfi készítésére felesküdött turisták viszont csak növelték  zsúfoltságot, ami egyre inkább megszokottá válik ezeken a csodás helyeken. A Grand Teton Nemzeti Park 2018-ban még arra szólította fel a turistákat, hogy kerüljék a fotók geotaggel történő megjelölését azért, hogy az ösvényeket ne lepjék el a látogatók. Napjainkban az üzemeltetők már más megoldást alkalmaznak, és inkább a stratégiailag elhelyezett szelfiállomásokban hisznek.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

 

szelfi | covid | veszélyeztetett | állatok | turisták

FOLYTASD EZZEL

Olyan újításokat vezet be ez a légitársaság, aminek mindenki örülni fog

A világ legszebb hegyeit egyszer az életben látni kell – Ezeket járd végig!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom