Komoly veszélybe sodorják a szelfiző turisták az orángutánok egészségét

Kutatók szerint az olyan országokban, mint Indonézia, a turisták veszélyeztetik a vadon élő orangutánokat amikor túl közel merészkednek hozzájuk.

Természetvédelmi kutatók egy csoportja az indonéziai Mount Leuser Nemzeti Park látogatóinak magatartását elemezte, és arra jutott, hogy a helyi vadvédelmi szabályok és irányelvek ellenére a turisták megszegik a bizonyos "tíz méteres szabályt" azért, hogy a veszélyeztetett állatok közelébe férkőzhessenek.

Számos olyan fotót és videót találtak a közösségi médiában, melyeken a látogatók szelfiket készítenek az állatokkal, sőt meg is simogatják őket.

A kutatócsoport jelentése szerint ennek következtében jelentősen megnő a koronavírus átadásának lehetősége az emberek és az orángutánok között.

Az emberek ugyanis a Covid-19 mellett egyéb vírusokat is átadhatnak a főemlősöknek. Szeptemberben például az atlantai állatkert tucatnyi gorillája lett Covid-pozitív, a betegség enyhe köhögést, orrfolyást és  étvágytalanságot okozott náluk.

Akadnak nemzeti parkok, amelyek megfelelően tájékoztatják a látogatókat a szabályokról és a kockázatokról, de az eredmények azt mutatják, hogy a turisták nem biztos, hogy tisztában vannak ezekkel.

Az orángutánok csupán Szumátra és Borneó szigetén élnek. A borneói orángutánok számát 104,700-ra becsülik, ami azt jelenti, hogy  "veszélyeztetettnek" számítanak, míg a szumátrai orángutánok száma mindössze 7500-ra tehető, ami a "súlyosan veszélyeztetett" kategóriába sorolja őket.

Hatalmas szükség van tehát a szabályok ismertetésére és nem utolsó sorban a turisták általi betartására.

A nemzeti parkok rendkívül népszerűek voltak 2021 nyarán, az Egyesült Államok számos parkja döntött idén látogatottsági rekordot. A tökéletes szelfi készítésére felesküdött turisták viszont csak növelték  zsúfoltságot, ami egyre inkább megszokottá válik ezeken a csodás helyeken. A Grand Teton Nemzeti Park 2018-ban még arra szólította fel a turistákat, hogy kerüljék a fotók geotaggel történő megjelölését azért, hogy az ösvényeket ne lepjék el a látogatók. Napjainkban az üzemeltetők már más megoldást alkalmaznak, és inkább a stratégiailag elhelyezett szelfiállomásokban hisznek.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

 

covid | szabályok | turisták | állatok | orángután

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom