Close
Ősztől ingyen kapják a gázt az „olaszországi Texas” lakosai

Ősztől ingyen kapják a gázt az „olaszországi Texas” lakosai

A tartományban élők azon szerencsés kevesek közé tartoznak, akiknek nem kell aggódniuk az energiaárak miatt.

Októbertől nem kell fizetniük a gázért az olaszországi Basilicata tartomány lakosainak, miután a hét elején elfogadták az erről szóló törvényt. Mi több, nemcsak ezen a télen, hanem a következő hét évben, egészen 2029-ig elfelejthetik ezt a problémát, miután a tartományi önkormányzat megállapodást kötött a három nagy, helyben működő szénhidrogén-céggel az Enivel, a Totallal és Shellel.

Olajüzem Viggianóban

A cégek környezetvédelmi kompenzációként biztosítják az ingyenes gázt cserébe azért, hogy ott folytathatnak kitermelést.

A dél-olaszországi, Basilicata ritkán lakott, főleg mezőgazdasági területekből álló tartomány, ugyanakkor ott található az ország legnagyobb olaj- és metánlelőhelye is, így kapta az „olasz Texas” elnevezést.

Vito Bardi tartományi kormányzó arról állapodott meg az energiacégekkel, hogy évente mintegy 200 millió köbméter gázt biztosítanak a lakosoknak egyfajta környezetvédelmi adóként. A kedvezmény csak a háztartásokra vonatkozik, cégekre nem, és a becslések szerint mintegy 110 ezer családot érint.

Bár a fogyasztás ingyenes lesz, a szolgáltatásért és a karbantartásért továbbra is fizetni kell, de a kedvezményezettek teljes energiaszámlája így is a felére csökken.

Épülő üzem a Tempa Rossa-i olajmezőn

Ha Basilicatába költöznénk, könnyen lehet, hogy kifogunk egy egyeurós ingatlant, persze mielőtt belevágunk, nem árt alaposan átgondolni, hogy tényleg ezt akarjuk-e, mert egy ilyen projekt nem való mindenkinek.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images, Unsplash)

gáz | olaj | olaszország | basilicata | ingyen

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram