Close
Minden eddiginél könnyebben lehet egyeurós olasz házhoz jutni

Minden eddiginél könnyebben lehet egyeurós olasz házhoz jutni

Szinte már fel sem kapjuk a fejünket a hetente felbukkanó, Olaszországból érkező egyeurós ingatlanvásárlási ajánlatokra, de amit Laurenzana ígér, olyat még egy korábbi akció sem hirdetett meg.

A bájos kisváros a déli Basilicata régióban található, és sorstársaihoz hasonlóan az elnéptelenedés ellen küzdve olcsón megszerezhető ingatlanokkal csalogat új lakókat. Különféle méretű és állapotú házakat kínál egyeurós kikiáltási árral – a többi csábos ajánlathoz képest azzal a különbséggel,

hogy a leendő laurenzanai lakosnak nem kell több ezer eurós letétet fizetnie.

Az általános gyakorlat szerint a vevők visszakapják azt a pénzt a felújítások befejeztével, Laurenzana elöljárói ellenben úgy döntöttek, megkönnyítik a pályázók dolgát, és megspórolják ezt a macerát. A vevőnek viszont három hónapon belül meg kell kezdenie a munkálatokat, aminek aztán három év alatt be kell fejeződnie.

A fallal körbevett település története egészen a középkorig nyúlik vissza. Legfőbb látnivalója egy szikla tetején álló 12–13. századi kastély, a falu történelmi központja pedig tele van szűk kis sikátorokkal. A közelben található  az Appennino Lucano Val D’Agri Lagonegrese nemzeti park, ahol nagyokat lehet kirándulni és biciklizni.

A településre költözés iránt érdeklődőknek ki kell tölteniük egy formulát, melyben pontosan vázolják a kiszemelt ingatlan felújítására vonatkozó terveket. További információkat errefelé érdemes keresni.

Egyeurós álmok

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió – leginkább Szicília és pár déli olasz környék – apró városa ajánlott fel egyeurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára. A friss olaszház-tulajdonosok ebben a cikkünkben meséltek arról, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot. Castropignano település vezetése is követi néhány olaszországi sorstársa példáját, és eladja romos állapotban lévő ingatlanjait, de nem a megszokott módon.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

egyeurós | foglaló | ház | vásárlás | olcsó

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram