Szinte beleborzongunk Japán intim és magányos oldalába

Ha Japánra gondolunk, az elsők között jutnak eszünkbe olyan kifejezések, mint a nyugalom és a meghittség. Roberto Badin fotográfiái a néha még mindig rejtelmesnek tűnő ország békés és rejtett pillanatait gyűjtik össze ezekre reflektálva.

Japán mindig is lenyűgözte a külföldről érkező fényképészeket. Mivel évszázadokig a külvilág kíváncsi szemei elől elzárva létezett, megőrizhette érintetlenségét, ez pedig hálás témát adott a fotósoknak.

Legyen szó amatőrökről vagy profikról, a megörökített városi emlékképek általában ugyanarról regéltek: a zsúfoltságról, a rendszerezésről, az excentrikus ruhadarabokról vagy az eget megfestő neonfényekről.

Ezeknek a meglehetősen sztereotípnak mondható képeknek megy neki a brazíliai születésű fotográfus a Benjamin Blanckkel publikált Inside Japan című kiadványában.

A könyvben vagy inkább albumban szereplő fotók ugyanis az emberek fejében megforduló tipikus japán élethelyzetek ellentéteit ábrázolják: a magányos metróállomásokat, a kihaltnak tűnő sétálóutcákat, az üres szállodai lobbykat.

Badin szerint a megnyugvás érzése nem csak Japánt, hanem az egész világot tekintve már rég kiveszett a nagyvárosokból. Épp ezért a művész a Tokióban, Oszakában, Kanazavában és Kiotóban elkapott pillanatain alig-alig szerepelnek emberek, inkább az épületekkel és a fényekkel próbálja átadni az intimitás, a nyugalom és a magány érzését.

Ahogy elárulta, gyerekkorában – természetesen még az internet előtti időkben – csupán a japán rajzfilmekből és televíziós sorozatokból ismerhette a mítikus országot.

Az egész számára egy távoli bolygónak tűnt, amiről folyton csak álmodozhatott.

Egészen mostanáig, mert most már a kezében tarthatja az őt igazán lenyűgöző dolgokat: a valóság egy szeletét megmutató képeket.

(Fotók: Roberto Bodin)

Roberto Badin | fényképek | vidék | könyv | fotók

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom