Close
Szinte beleborzongunk Japán intim és magányos oldalába

Szinte beleborzongunk Japán intim és magányos oldalába

Ha Japánra gondolunk, az elsők között jutnak eszünkbe olyan kifejezések, mint a nyugalom és a meghittség. Roberto Badin fotográfiái a néha még mindig rejtelmesnek tűnő ország békés és rejtett pillanatait gyűjtik össze ezekre reflektálva.

Japán mindig is lenyűgözte a külföldről érkező fényképészeket. Mivel évszázadokig a külvilág kíváncsi szemei elől elzárva létezett, megőrizhette érintetlenségét, ez pedig hálás témát adott a fotósoknak.

Legyen szó amatőrökről vagy profikról, a megörökített városi emlékképek általában ugyanarról regéltek: a zsúfoltságról, a rendszerezésről, az excentrikus ruhadarabokról vagy az eget megfestő neonfényekről.

Ezeknek a meglehetősen sztereotípnak mondható képeknek megy neki a brazíliai születésű fotográfus a Benjamin Blanckkel publikált Inside Japan című kiadványában.

A könyvben vagy inkább albumban szereplő fotók ugyanis az emberek fejében megforduló tipikus japán élethelyzetek ellentéteit ábrázolják: a magányos metróállomásokat, a kihaltnak tűnő sétálóutcákat, az üres szállodai lobbykat.

Badin szerint a megnyugvás érzése nem csak Japánt, hanem az egész világot tekintve már rég kiveszett a nagyvárosokból. Épp ezért a művész a Tokióban, Oszakában, Kanazavában és Kiotóban elkapott pillanatain alig-alig szerepelnek emberek, inkább az épületekkel és a fényekkel próbálja átadni az intimitás, a nyugalom és a magány érzését.

Ahogy elárulta, gyerekkorában – természetesen még az internet előtti időkben – csupán a japán rajzfilmekből és televíziós sorozatokból ismerhette a mítikus országot.

Az egész számára egy távoli bolygónak tűnt, amiről folyton csak álmodozhatott.

Egészen mostanáig, mert most már a kezében tarthatja az őt igazán lenyűgöző dolgokat: a valóság egy szeletét megmutató képeket.

(Fotók: Roberto Bodin)

FOLYTASD EZZEL
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony
Egy kicsit megint megkönnyeztük a Müpa karácsonyi kisfilmjét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai!
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom