Close
Szinte beleborzongunk Japán intim és magányos oldalába

Szinte beleborzongunk Japán intim és magányos oldalába

Ha Japánra gondolunk, az elsők között jutnak eszünkbe olyan kifejezések, mint a nyugalom és a meghittség. Roberto Badin fotográfiái a néha még mindig rejtelmesnek tűnő ország békés és rejtett pillanatait gyűjtik össze ezekre reflektálva.

Japán mindig is lenyűgözte a külföldről érkező fényképészeket. Mivel évszázadokig a külvilág kíváncsi szemei elől elzárva létezett, megőrizhette érintetlenségét, ez pedig hálás témát adott a fotósoknak.

Legyen szó amatőrökről vagy profikról, a megörökített városi emlékképek általában ugyanarról regéltek: a zsúfoltságról, a rendszerezésről, az excentrikus ruhadarabokról vagy az eget megfestő neonfényekről.

Ezeknek a meglehetősen sztereotípnak mondható képeknek megy neki a brazíliai születésű fotográfus a Benjamin Blanckkel publikált Inside Japan című kiadványában.

A könyvben vagy inkább albumban szereplő fotók ugyanis az emberek fejében megforduló tipikus japán élethelyzetek ellentéteit ábrázolják: a magányos metróállomásokat, a kihaltnak tűnő sétálóutcákat, az üres szállodai lobbykat.

Badin szerint a megnyugvás érzése nem csak Japánt, hanem az egész világot tekintve már rég kiveszett a nagyvárosokból. Épp ezért a művész a Tokióban, Oszakában, Kanazavában és Kiotóban elkapott pillanatain alig-alig szerepelnek emberek, inkább az épületekkel és a fényekkel próbálja átadni az intimitás, a nyugalom és a magány érzését.

Ahogy elárulta, gyerekkorában – természetesen még az internet előtti időkben – csupán a japán rajzfilmekből és televíziós sorozatokból ismerhette a mítikus országot.

Az egész számára egy távoli bolygónak tűnt, amiről folyton csak álmodozhatott.

Egészen mostanáig, mert most már a kezében tarthatja az őt igazán lenyűgöző dolgokat: a valóság egy szeletét megmutató képeket.

(Fotók: Roberto Bodin)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom