Ez az az ország, ahol külön múzeumot kap az instant leves

A sokarcú Japán egyrészt aktívan és már-már romantikusan őrzi hagyományait, istenként tiszteli a Fudzsit, ám mindemellett képes piedesztálra emelni egy mimikával nem rendelkező, masnis, bárgyú játékmacskát is. Ez a kettősség a konyhaművészetükre is jellemző, hiszen a világ egyik legsokszínűbb és legkomplexebb gasztronómiája az övék, de nagy tisztelettel emeltek összesen két múzeumot a ramen levesnek – jobban mondva az instant verziójának, amit 1958 óta esznek előszeretettel. Nekünk Justin Timberlake egykori frizuráját és a szűkös koleszos időket juttatja eszünkbe, ők kiállítást, mini színházat, kóstolótermet szentelnek neki. Bemutatjuk a Cup Noodles Museumot.

Andó Momofuku 1958-ban oszakai viskójában és udvarában találta meg a bölcsek kövét: megalkotta az első, az eredeti csirkés instant rament, ami a leggyorsabb módja annak, hogy forró levest/tésztát vehessenek magukhoz az emberek. Éveken keresztül, napi négyórás alvással, sok kudarccal, még több fejlesztéssel jutott el a végső verzióhoz, így aztán 1958-ban megszületett a Chicken Ramen, akkor még csak egy sima zacskóba csomagolva. Immár a Nissin Food Products cég termékeként 1971-ben a poharas verzió követte, amivel a gyors leves végérvényesen betört a nemzetközi piacra is. Amerikában, a junk food hazájában is imádták, hogy csupán egy kis forró vízre van szükség a fogáshoz.

'71 óta tényleg nagy karriert futott be, a japánokon kívül gyakorlatilag egész Ázsia a leginnovatív emberek között tartja számon Andó Momofukut, aki 96 évesen hunyt el, hátrahagyva fontos örökségét. Utolsó nagy dobása a 2005-ös Space Ram volt, ami éppen az, aminek gondoljuk neve alapján: instant tészta/leves, amit súlytalanságban, az űrben is el lehet fogyasztani. Nem akarta megfosztani az űrhajósokat a ramentől, addig-addig fejlesztgette a különleges csomagolást, míg sikerült megalkotnia az űrben is ehető verziót.

Oszakában és Jokohamában is találunk egy-egy múzeumot, amit a mesternek és az instant levesnek szenteltek, mindezt persze japán precizitással és komolysággal tálalva, a megszokott játékossággal vegyítve.

Mindkét múzeum interaktív, több szakaszon magunk is belenyúlhatunk a folyamatokba. Bemutatják a kis viskót, ahonnan elindult az egész kísérletezés, ahol megszületett az instant leves prototípusa – a puritán körülmények, a különleges eszközök nélküli vityilló szimbolizálja, hogy egyszerűen, egy jó ötlettel, alázattal és kitartással sokra vihetjük.

A kiállításon bemutatják, hogyan is nézneki ki szerte a világon a dobozos levesek, bemutatva megannyi nemzet verzióját. A kóstolóteremben automatákból vásárolhatunk különleges, limitált szériás leveseket, és helyben meg is kóstolhatjuk őket. Kvízjátékon tehetjük próbára, mennyire ismerjük a hullámos tésztás leves sztoriját, majd besétálhatunk egy levesespohár formájú moziba, ahol érdekes infókat kaphatunk a forradalmi gyorsételről.

A Cup Noodles Factoryban saját dobozos levest készíthetünk, méghozzá olyan komponensekkel, amelyek a legközelebb állnak hozzánk. Összesen 5460 változatot számlálnak, több alapra lehet rápakolni a vágyott feltéteket.

Ha még elvetemültebbek vagyunk, a legelső lépéstől kezdve elkészíthetjük a klasszikust, a csirkés rament, a tészta gyúrásától a villámgyors sütési szakaszig. A kész művet természetesen otthon kell elfogyasztani, egy kis forró víz segítségével.

Ez is érdekelhet:
Egy japán városban arra kérik a turistákat, hogy ne egyenek sétálgatás közben

A legtöbb városban megszokott látvány, hogy az emberek jóízűen falatozgatnak, vesznek valami finomat egy utcai büfében, majd elfogyasztják menet közben. Egy kivétel azonban biztosan akad; Kamakura utcáin ilyet nem láthatunk.

(Fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images, Cupnoodles Museum, Flickr)

japán | cupnoodles | osaka | museum | instant noodles | junk food

FOLYTASD EZZEL

Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át

Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom