Close
Ez az az ország, ahol külön múzeumot kap az instant leves

Ez az az ország, ahol külön múzeumot kap az instant leves

A sokarcú Japán egyrészt aktívan és már-már romantikusan őrzi hagyományait, istenként tiszteli a Fudzsit, ám mindemellett képes piedesztálra emelni egy mimikával nem rendelkező, masnis, bárgyú játékmacskát is. Ez a kettősség a konyhaművészetükre is jellemző, hiszen a világ egyik legsokszínűbb és legkomplexebb gasztronómiája az övék, de nagy tisztelettel emeltek összesen két múzeumot a ramen levesnek – jobban mondva az instant verziójának, amit 1958 óta esznek előszeretettel. Nekünk Justin Timberlake egykori frizuráját és a szűkös koleszos időket juttatja eszünkbe, ők kiállítást, mini színházat, kóstolótermet szentelnek neki. Bemutatjuk a Cup Noodles Museumot.

Andó Momofuku 1958-ban oszakai viskójában és udvarában találta meg a bölcsek kövét: megalkotta az első, az eredeti csirkés instant rament, ami a leggyorsabb módja annak, hogy forró levest/tésztát vehessenek magukhoz az emberek. Éveken keresztül, napi négyórás alvással, sok kudarccal, még több fejlesztéssel jutott el a végső verzióhoz, így aztán 1958-ban megszületett a Chicken Ramen, akkor még csak egy sima zacskóba csomagolva. Immár a Nissin Food Products cég termékeként 1971-ben a poharas verzió követte, amivel a gyors leves végérvényesen betört a nemzetközi piacra is. Amerikában, a junk food hazájában is imádták, hogy csupán egy kis forró vízre van szükség a fogáshoz.

’71 óta tényleg nagy karriert futott be, a japánokon kívül gyakorlatilag egész Ázsia a leginnovatív emberek között tartja számon Andó Momofukut, aki 96 évesen hunyt el, hátrahagyva fontos örökségét. Utolsó nagy dobása a 2005-ös Space Ram volt, ami éppen az, aminek gondoljuk neve alapján: instant tészta/leves, amit súlytalanságban, az űrben is el lehet fogyasztani. Nem akarta megfosztani az űrhajósokat a ramentől, addig-addig fejlesztgette a különleges csomagolást, míg sikerült megalkotnia az űrben is ehető verziót.

Oszakában és Jokohamában is találunk egy-egy múzeumot, amit a mesternek és az instant levesnek szenteltek, mindezt persze japán precizitással és komolysággal tálalva, a megszokott játékossággal vegyítve.

Mindkét múzeum interaktív, több szakaszon magunk is belenyúlhatunk a folyamatokba. Bemutatják a kis viskót, ahonnan elindult az egész kísérletezés, ahol megszületett az instant leves prototípusa – a puritán körülmények, a különleges eszközök nélküli vityilló szimbolizálja, hogy egyszerűen, egy jó ötlettel, alázattal és kitartással sokra vihetjük.

A kiállításon bemutatják, hogyan is nézneki ki szerte a világon a dobozos levesek, bemutatva megannyi nemzet verzióját. A kóstolóteremben automatákból vásárolhatunk különleges, limitált szériás leveseket, és helyben meg is kóstolhatjuk őket. Kvízjátékon tehetjük próbára, mennyire ismerjük a hullámos tésztás leves sztoriját, majd besétálhatunk egy levesespohár formájú moziba, ahol érdekes infókat kaphatunk a forradalmi gyorsételről.

A Cup Noodles Factoryban saját dobozos levest készíthetünk, méghozzá olyan komponensekkel, amelyek a legközelebb állnak hozzánk. Összesen 5460 változatot számlálnak, több alapra lehet rápakolni a vágyott feltéteket.

Ha még elvetemültebbek vagyunk, a legelső lépéstől kezdve elkészíthetjük a klasszikust, a csirkés rament, a tészta gyúrásától a villámgyors sütési szakaszig. A kész művet természetesen otthon kell elfogyasztani, egy kis forró víz segítségével.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images, Cupnoodles Museum, Flickr)

FOLYTASD EZZEL
Vállalkozók tiltakoznak az oltási igazolás ellen Montenegróban
Bréking: megnyitja határait Amerika!
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom