Close
Ez az az ország, ahol külön múzeumot kap az instant leves

Ez az az ország, ahol külön múzeumot kap az instant leves

A sokarcú Japán egyrészt aktívan és már-már romantikusan őrzi hagyományait, istenként tiszteli a Fudzsit, ám mindemellett képes piedesztálra emelni egy mimikával nem rendelkező, masnis, bárgyú játékmacskát is. Ez a kettősség a konyhaművészetükre is jellemző, hiszen a világ egyik legsokszínűbb és legkomplexebb gasztronómiája az övék, de nagy tisztelettel emeltek összesen két múzeumot a ramen levesnek – jobban mondva az instant verziójának, amit 1958 óta esznek előszeretettel. Nekünk Justin Timberlake egykori frizuráját és a szűkös koleszos időket juttatja eszünkbe, ők kiállítást, mini színházat, kóstolótermet szentelnek neki. Bemutatjuk a Cup Noodles Museumot.

Andó Momofuku 1958-ban oszakai viskójában és udvarában találta meg a bölcsek kövét: megalkotta az első, az eredeti csirkés instant rament, ami a leggyorsabb módja annak, hogy forró levest/tésztát vehessenek magukhoz az emberek. Éveken keresztül, napi négyórás alvással, sok kudarccal, még több fejlesztéssel jutott el a végső verzióhoz, így aztán 1958-ban megszületett a Chicken Ramen, akkor még csak egy sima zacskóba csomagolva. Immár a Nissin Food Products cég termékeként 1971-ben a poharas verzió követte, amivel a gyors leves végérvényesen betört a nemzetközi piacra is. Amerikában, a junk food hazájában is imádták, hogy csupán egy kis forró vízre van szükség a fogáshoz.

’71 óta tényleg nagy karriert futott be, a japánokon kívül gyakorlatilag egész Ázsia a leginnovatív emberek között tartja számon Andó Momofukut, aki 96 évesen hunyt el, hátrahagyva fontos örökségét. Utolsó nagy dobása a 2005-ös Space Ram volt, ami éppen az, aminek gondoljuk neve alapján: instant tészta/leves, amit súlytalanságban, az űrben is el lehet fogyasztani. Nem akarta megfosztani az űrhajósokat a ramentől, addig-addig fejlesztgette a különleges csomagolást, míg sikerült megalkotnia az űrben is ehető verziót.

Oszakában és Jokohamában is találunk egy-egy múzeumot, amit a mesternek és az instant levesnek szenteltek, mindezt persze japán precizitással és komolysággal tálalva, a megszokott játékossággal vegyítve.

Mindkét múzeum interaktív, több szakaszon magunk is belenyúlhatunk a folyamatokba. Bemutatják a kis viskót, ahonnan elindult az egész kísérletezés, ahol megszületett az instant leves prototípusa – a puritán körülmények, a különleges eszközök nélküli vityilló szimbolizálja, hogy egyszerűen, egy jó ötlettel, alázattal és kitartással sokra vihetjük.

A kiállításon bemutatják, hogyan is nézneki ki szerte a világon a dobozos levesek, bemutatva megannyi nemzet verzióját. A kóstolóteremben automatákból vásárolhatunk különleges, limitált szériás leveseket, és helyben meg is kóstolhatjuk őket. Kvízjátékon tehetjük próbára, mennyire ismerjük a hullámos tésztás leves sztoriját, majd besétálhatunk egy levesespohár formájú moziba, ahol érdekes infókat kaphatunk a forradalmi gyorsételről.

A Cup Noodles Factoryban saját dobozos levest készíthetünk, méghozzá olyan komponensekkel, amelyek a legközelebb állnak hozzánk. Összesen 5460 változatot számlálnak, több alapra lehet rápakolni a vágyott feltéteket.

Ha még elvetemültebbek vagyunk, a legelső lépéstől kezdve elkészíthetjük a klasszikust, a csirkés rament, a tészta gyúrásától a villámgyors sütési szakaszig. A kész művet természetesen otthon kell elfogyasztani, egy kis forró víz segítségével.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay, Getty Images, Cupnoodles Museum, Flickr)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom