Close
A helyi macskák nyertek a turistákkal szemben a gyönyörű szigeten

A helyi macskák nyertek a turistákkal szemben a gyönyörű szigeten

Az Okinava prefektúrában található, mindössze 2400 lakosú Iriomote-sziget érintetlen természeti szépségéről híres.

És hogy ezt meg is őrizzék, és megvédjék a szigeten őshonos, iriomote-szigeti vadmacskák élőhelyét, napi ezerkétszáz fős látogatói limitet vezetnek be. Ezzel tizedére korlátozzák a turisták számát,  és évente háromszázezer helyett csak harmincháromezren nézhetnek itt körül.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a főszezonban megugró utazószám vízhiányhoz és közlekedési balesetekhez vezetett, amely utóbbiak több, országszerte védett vadmacskát sebesítettek meg vagy pusztítottak el.

A szabályozás még nem lépett törvényi erőre, egyelőre csak “együttműködésre“ kérik az utazási irodákat.

A sziget földrajzilag közelebb esik Tajvanhoz, mint Japán többi része, és egész évben meleg van, így népszerű program itt a búvárkodás, az úszás és a túrázás.

Az iriomotei mellett Okinava környékén további szigorításokat terveznek, öt világörökségi helyszínen, például a Komi-hegyen és a Nishida-folyón szintén korlátoznák a látogatók létszámát, bevezetnék a bejelentkezési kötelezettséget és a meghatározott időpontra szóló jegyeket.

Japán, az ország, ahol a múlt harmonikus egységet alkot a futurisztikus jelennel, a szigeti vadmacskák mellett még számos meghökkentő érdekességet tartogat, amiről talán még nem is hallottál.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

vadmacska | Iriomote | japán | okinava | látogatószám

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram