A piskótatekercsben az a jó, hogy milliónyi változatban elkészíthetjük aktuális kedvünk, illetve a rendelkezésünkre álló szezonális gyümölcsök függvényében. Kerülhet bele lekvár, főzött krém vagy akár zselé is, de mehet rá tejszínhab és csokoládé ganache is. A mostani változatunkban a pillekönnyű piskótát csokoládésziruppal és mascarponekrémmel dobtuk fel, hogy a puha, krémes állagot még magasabb szintre emeljük.
Hozzávalók a piskótatekercshez:
- 4 tojás
- 3 evőkanál tej
- 3 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 65 g liszt
Hozzávalók a krémsajtos töltelékhez:
- 80 g mascarpone
- 200 ml tejszín
- 30 g porcukor
További hozzávalók:
- csokoládészirup
- egy maréknyi áfonya
- díszítéshez egy maréknyi tört mogyoró vagy csokoládéforgács
Elkészítése:
- Előkészítünk egy kb. 20 x 30 centiméteres tepsit.
- A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a tejet, az olajat és a vaníliaaromát. Kissé felverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és homogén állagúra keverjük.
- A fehérjéből kemény habot verünk, közben folyamatosan hozzáadagoljuk a cukrot is. A tojássárgájás masszához hozzákeverjük a habot, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk, és aranybarnára sütjük.
- Még melegen a kész tésztát kiemeljük a tepsiből, a széleit levágjuk, kissé bevagdossuk a piskótát, de ügyelünk arra, hogy csak a tetejét metsszük be, így ha feltekerjük, nem törik majd szét. Hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt felverjük, hozzákeverjük a mascarponét és a porcukrot. A kihűlt piskótát meglocsoljuk csokoládésziruppal, majd megkenjük a mascarponés töltelékkel, és feltekerjük. Rögzítjük és pihentetjük.
- Amikor már a piskótatekercs nem esik szét, csokoládésziruppal leöntjük, ízlésünk szerint áfonyával, tört mogyoróval vagy tejszínhabban díszítjük.
Számos más lehetőségünk van azonban arra, hogy viszonylag egyszerűen, látványos tortákat készítsünk. A torták királynőjének tartott pavolvában például egészen különleges módon egészíti ki egymást a roppanós habcsókréteg, a krémesen lágy tejszínhab és a friss gyümölcs.
(Fotó: Getty Images)
piskótatekercs | recept | édesség | nassolni való
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!