Ha isteni esti nasira vágysz, ezt a piskótatekercset készítsd el!

A piskótatekercsben az a jó, hogy milliónyi változatban elkészíthetjük aktuális kedvünk, illetve a rendelkezésünkre álló szezonális gyümölcsök függvényében. Kerülhet bele lekvár, főzött krém vagy akár zselé is, de mehet rá tejszínhab és csokoládé ganache is. A mostani változatunkban a pillekönnyű piskótát csokoládésziruppal és mascarponekrémmel dobtuk fel, hogy a puha, krémes állagot még magasabb szintre emeljük.

Hozzávalók a piskótatekercshez:

  • 4 tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 65 g liszt

Hozzávalók a krémsajtos töltelékhez:

  • 80 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 30 g porcukor

További hozzávalók:

  • csokoládészirup
  • egy maréknyi áfonya
  • díszítéshez egy maréknyi tört mogyoró vagy csokoládéforgács

Elkészítése:

  1. Előkészítünk egy kb. 20 x 30 centiméteres tepsit.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a tejet, az olajat és a vaníliaaromát. Kissé felverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és homogén állagúra keverjük.
  3. A fehérjéből kemény habot verünk, közben folyamatosan hozzáadagoljuk a cukrot is. A tojássárgájás masszához hozzákeverjük a habot, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Egyenletesen eloszlatjuk, és aranybarnára sütjük.
  4. Még melegen a kész tésztát kiemeljük a tepsiből, a széleit levágjuk, kissé bevagdossuk a piskótát, de ügyelünk arra, hogy csak a tetejét metsszük be, így ha feltekerjük, nem törik majd szét. Hagyjuk kihűlni.
  5. A tejszínt felverjük, hozzákeverjük a mascarponét és a porcukrot. A kihűlt piskótát meglocsoljuk csokoládésziruppal, majd megkenjük a mascarponés töltelékkel, és feltekerjük. Rögzítjük és pihentetjük.
  6. Amikor már a piskótatekercs nem esik szét, csokoládésziruppal leöntjük, ízlésünk szerint áfonyával, tört mogyoróval vagy tejszínhabban díszítjük.

Számos más lehetőségünk van azonban arra, hogy viszonylag egyszerűen, látványos tortákat készítsünk. A torták királynőjének tartott pavolvában például egészen különleges módon egészíti ki egymást a roppanós habcsókréteg, a krémesen lágy tejszínhab és a friss gyümölcs.

(Fotó: Getty Images)

piskótatekercs | recept | édesség | nassolni való

FOLYTASD EZZEL

Hat fantasztikus hely Horvátországban, amit ősszel meg kell nézni

Indul a szezon, így kávézz, ha jót akarsz magadnak

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom