Close
Ezeken az ismert helyeken komoly büntetés jár a szelfizésért

Ezeken az ismert helyeken komoly büntetés jár a szelfizésért

Ma már szinte elképzelhetetlen az élet egy utazás alkalmával lőtt szelfi nélkül. Akad azonban jó néhány olyan attrakció a világban, ahol komoly bajba lehet kerülni egy óvatlan kattintással.

Matt Dahan, a ParrotPrints.com munkatársa elmondta, hogy manapság természetesnek vesszük, hogy bárhol is vagyunk, készítünk egy szelfit, amit aztán elküldhetünk a barátainknak és a családtagjainknak, megoszthatunk a közösségi médiában, vagy egyszerűen csak megőrizhetjük magunknak emlékként.

Így hát furcsa lehet elképzelni, hogy a világ egyes turisztikai szpotjainál megtiltották, hogy bárki is szelfit készítsen, pedig…

– Sok hely  biztonsági okokból – például azért, mert túl közel kerültek veszélyes állatokhoz, vagy mert áramütéstől tartanak – megtiltotta a látogatóknak, hogy képet készítsenek magukról – mondja. Íme néhány ismert hely, ahol nem szabad.

Spanyolország

Pamplonában a világhírű bikafuttatáson tilos a szelfizés. A szabály azért van érvényben, hogy a turisták ne vállaljanak felesleges kockázatot és ne kerüljenek túl közel a bikákhoz, ami elég veszélyes lehet. A 2022-es fesztivál után féltucatnyi turistát szállítottak kórházba sérülésekkel, bár egyiküket sem marcangolták meg az állatok.

A bikával történő szelfizésért háromezer eurós (kb. 1,1 millió forintos) bírság járhat, ami nem biztos, hogy megéri a kockázatot és a várható lájkokat.

Franciaország

Egy dél-franciaországi strand azért tiltotta meg a szelfikészítést, hogy az emberek ne hencegjenek a nyaralásukkal.

A Garoupe strandnál azt szeretnék, hogy a turisták inkább a élvezzék az életet, mintsem a közösségi médiában mutogatják magukat.

Egyesült Királyság

Nem lehet szelfit lőni a londoni Towerben található Jewel House-ban, ahol a koronaékszereket őrzik.

Az ékszereket több mint száz CCTV-kamera és jó néhány őr figyeli, így bepróbálkozókat minden bizonnyal hamar elkapják.

USA

A New York-i állatkertekben, karneválokon és cirkuszokban számos szelfiszabály van érvényben. A turisták nem fotózkodhatnak a város nagymacskáival, miután a tigrises szelfik száma jelentősen megnőtt.

A Tahoe-tónál is tilos a szelfizés a környéken élő nagyszámú vadmedve-állomány miatt. A park tisztviselői aggódtak ugyanis, hogy a turisták túl közel mennek a medvékhez egy-egy kép elkészítésének reményében.

Szaúd-Arábia

A kormány tiltása értelmében a mekkai zarándoklaton nem lehet saját magunkról képeket készíteni. A hatóságok úgy vélik, hogy a szelfik elveszik a helyszínen való imádkozáshoz szükséges nyugalmat.

Japán

A Nyugat-Japán Vasúttársaságnál az áramütéstől való félelem miatt tilos a szelfibot használata. A vállalat figyelmeztetést adott ki az utasoknak a felsővezetékekből eredő áramütés veszélyeiről.

Több ország is megnyilvánult már a kockázatos szelfikészítéssel kapcsolatban, miután számos tragikus baleset történt már, ami ehhez volt köthető.  2008 januárja és 2021 júliusa között világszerte 379 ember halt meg szelfizéssel kapcsolatos balesetben, átlagéletkoruk 23 év volt.

Rohamtempóban bővül az európai 5G-hálózat, így a civilizációtól egyre távolabbi helyeken is felcsatlakozhatunk a netre. Ez jól jöhet akkor is, ha valaki bajba kerül és segítségre van szüksége, de ha minden jól megy, akkor sokkal inkább a szelfizők és fotósok használják a szupergyors lehetőséget, ami most már a Júliai-Alpok legmagasabb pontján, a Szlovénia nemzeti jelképének számító Triglavon is elérhető.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

 

szelfi | ismert | büntetés | bírság | helyek

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram