New Yorktól Szöulig hódít a magyar beton­manufaktúra

Bútor és áttört girih-mintázat is készülhet ma már betonból, ahogy az anyag innovatív felhasználását a zászlajára tűző Ivanka bebizonyította. Kiválasztottuk az öt legjobbat a világszerte ismert szentendrei cég munkáiból.

Belsőépítészeti megoldások, köztéri bútorok, homlokzati rendszerek – a tizenöt éve indult Ivanka manufaktúra folyamatos innovációval újabb és újabb szintre emeli az anyag alkalmazását. Mára öt földrész hetvenöt városában láthatóak a cégcsoport munkái, ám a székhelye itthon, Szentendrén van.

A cég megbízásainak több mint hetven százalékát a homlokzati rendszerek teszik ki, Magyarországon kívül az Egyesült Államok, Anglia, Németország, Ausztria és Svájc a fő piacai, valamint a skandináv országok.

Bemutatóterme van Miamiban és Tel-Avivban, Londonban Zaha Hadid irodájával dolgozott együtt egy magánház lépcsőszerkezetén.

Mivel a cég tevékenysége igencsak szerteágazó, úgy döntöttünk, készítünk egy körképet öt top projektet bemutatva. Lássuk hát a listát!

Dock 72, Brooklyn

A Brooklyn Navy Yard-projekt az egyik legnagyobb, Manhattenen kívüli beruházás évtizedek óta. Az Ivanka az S9 iroda több mint 62 ezer négyzetméteres, 14 emeletes épületén dolgozott.

Kiemelten fontos volt a fény és a levegő térnyerése, ezért látóüveggel alakították ki az épületet, az Ivanka pedig saját fejlesztésű alumíniumbetont szállított hozzá:

az elemeket a cég szentendrei telephelyén gyártották, onnan vitték Amerikába.

Egyedi megoldásnak számított az U alakú panelek gyártása és integrálása a függönyfal-rendszerhez, a cég pedig többek között tervezési és mérnöki szolgáltatásokat is végzett.

Rudas Gyógyfürdő, Budapest

A Gellért-hegy lábánál lévő gyógyfürdő központi eleme a 16. században, a török hódoltság idején épült törökfürdő. Amikor négy éve felújították az épületet, összekapcsolták a palackozóüzemet és a fürdőt, és új funkciók is bekerültek, többek között négy új medence, az épület tetején pedig egy lenyűgöző panorámát kínáló pezsgőfürdő.

Az Ivanka nagy teherbírású betonból készült egyedi burkolati és lábazati elemeket gyártott és épített be az új wellness-rész áttört, girih motívumokat tükröző homlokzatához, összesen 400 négyzetméteren.

A girih mintázat – amelyet előszeretettel alkalmazott az iszlám építészet és iparművészet – nem tartalmaz ismétlődő elemeket. Általában sokszögek és sávok által elválasztott csillagformákra épül, és gyakran egymásba fonódnak a mintázatok.

QTZ kültéri utcabútorok

Alexander Lotersztain, az argentin születésű ausztrál dizájner a természetben előforduló geometrikus kvarc- és kristályformák alapján tervezte ezeket a bútorcsaládot, az Ivanka pedig az anyagösszetétel fejlesztéséért, az ehhez kapcsolódó formai megoldásokért és a gyártásért felelt.

Az eredetileg limitált kiadású fém termékből az Ivanka fejlesztésével olyan

sokszínű termékcsalád született, amely anyagának köszönhetően nagyobb sorozatban gyártható, így szélesebb körben elérhető, és többféle alkalmazást tesz lehetővé.

A betonkollekció egy négy elemből álló moduláris ülőbútor család, melybe az eredeti dizájn mintájára készült QTZ Lounger szék, a hozzá tartozó lábtartó és asztal kiegészítők, valamint egy teljesen új tag, a QTZ Lounger fejtámla nélküli szék tartozik.

A QTZ Concrete Editiont kivételes szilárdság, teherbírás, a külső erőkkel szembeni ellenállóság jellemzi, ami a bútorok változatos felhasználását teszik lehetővé.

Hotel Clark, Budapest

A Hotel Clark születését a Roadster is megénekelte, és a tervező, Anthony Gall is mesélt az épületről, amelynek homlokzatát az Ivanka készítette.

Az épület külső stílusjegyeit a front íves kifeszülése, az ablakok és a homlokzati elemek viszonya alakították. Mivel az ív nem teljesen szabályos, a homlokzat beton rácskiosztása lehetőséget ad némi kreatív játékra, amelyre ráerősít a beépített LED-világítás.

A cég tervezte a szálló belső tereinek oroszlánfejes vándormotívumát, és annak nyomán az egyedi 3D-s csempét is, amely a város gazdag art-deco örökségére utal.

Az Ivanka összesen 1100 négyzetméter felületen 330 darab Panel elemmel járult hozzá a Hotel Clarkhoz.

RYSE Hotel, Szöul

Dél-Korea fővárosában áll ez a hotel, amely a fiatal generáció kísérletezését, eredetiségét és kulturális-művészi szellemiségét mutatja be. Az épületet a világ minden részéről érkező kreatívoknak, nomádoknak, trendteremtőknek szánták.

A megrendelő talán legextrémebb kérése egy meteorit kinézetű strukturált felület volt, hat métert meghaladó folyamatos futómintázattal, amelyet egy folytonos, egyik modulról a másikra átfutó felülettel oldott meg a cég.

Az épület egészére jellemző indusztriális stílust tovább erősítették

az első emeleti check-in térbe telepített közel 360 négyzetméteres beton padlóburkolattal, és az emeletre vezető, tér közepén álló, kecsesen ívelő szerkezetre telepített lépcsőburkolattal.

A rendkívül légies, fémszerkezetű csigalépcsőre, melynek anyagából eredően nagy alakváltozása van, külön műszaki kihívás volt a merev, nagyméretű betonelemek installálása.

Bár az Ivanka világszerte dolgozik, erősíti a hazai jelenlétét is. A CEU belső és külső tereibe magas minőségű látszóbeton felületeket készített, a Duna Medical Centerhez a teljes fehérbeton átszellőztetett homlokzatot, ezenkívül kültéri elemeket szállított a szegedi ELI-ALPS Lézerközponthoz.

(A cikkben szereplő fotók forrása: Dock 72: S9 Építésziroda – Rudas Gyógyfürdő: Bujnovszky Tamás –  QTZ: QTZ HR – Hotel Clark: Unione Clark Kft. és Ivanka – RYSE Hotel: RYSE Hotel)

szöul | budapest | Ivanka | rudas fürdő | hotel clark

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom