Mi már tudjuk, hová megyünk idén jó kiállításokat nézni

Az idei is izgalmas év lesz a Ludwig Múzeumban.

Ha kortárs művészetről beszélünk, már eleve sejthetünk némi izgalmat a levegőben, de elnézve a Lumú idei tárlatainak listáját, még a szokottnál is vérpezsdítőbb hónapokra számíthatunk a kiállítóterekben.

The Dead Web – The End

A médiaművészetek kedvelőinek jó hír, hogy már fut a kiállítás, aminek középpontjában az internet, vagyis annak közeli hanyatlása áll a középpontban. A The Dead Web című tárlat egy utópisztikus elképzelést vet fel, miszerint három év múlva, amikor az internet alig huszonötödik születésnapját ünnepli, egyszercsak összeomlik a világháló.

Eljátszhatunk a gondolattal, milyen gazdasági és társadalmi hatása lenne ennek a tragikus eseménynek és hogy egyáltalán milyen lenne az életet teljesen offline módban élni. Érdekesség, hogy a kiállítást online is felfedezhetjük, itt. Április 26-ig.

Waliczky Tamás: Képzelt kamerák

A Ludwig Múzeum idén is folytatja azt a jó szokását, hogy a Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar kiállítását a múzeum látogatóinak is bemutatja.

A tavalyi évben a nemzeti pavilonban Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlata volt látható, ami egészen egyedi módon gondolkodtatott el a technikai fejlődésről és a művészi gondolkodás alternatíváiról. A február 14-től látható kiállítás két új művel kiegészülve látható majd március 29-ig.

Slow Life – Az élet lassú tempóban

Manapság, amikor mindannyian arra várunk, hogy egy kicsit lelassulhassunk a hétköznapokban, egyre nagyobb az igény arra, hogy például a múzeumokban elveszítsük az időérzékünket, és megszabaduljunk a rohanó világ terheitől. A Slow Life – Élet lassú tempóban című nemzetközi, csoportos kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. A slow szemléletmód egyre nagyobb térhódításba kezdett, ezzel együtt pedig az életünkbe lassan és észrevehetetlenül begyűrűzött a minimalizmus, a nem-növekedés és a tömegtermelésből való kivonódás vágya.

A tárlat célja, hogy rámutasson a környezetterhelő és kizsákmányoló tényezőkre, amelyek aztán globális környezeti problémákat okoztak és kísérletet tegyen arra, hogy milyen alternatív megoldásokat és életstratégiákat vethetünk be azért, hogy a helyzet jobbra forduljon. Április 9-től augusztus 23-ig látható a kiállítás.

Időgép

Április 30-tól újra megújul a múzeum gyűjteményi kiállítása, ami minden frissítéssel arra törekszik, hogy a Ludwig közel nyolcszáz darabos gyűjteményét mindig más és más kontextusban mutassa meg a nagyközönségnek.

A tárlaton mindig találunk olyan műtárgyakat, amelyekkel korábban már találkozhattunk a múzeum falai között, de mindig szembe találhatjuk magunkat egy rég nem látott darabbal is.

Fotó: www.vegeldaniel.com

A legújabb elrendezés a jelenből a múltba tekint vissza, és persze reflektál a múzeum tavaly betöltött harmincadik évére is. A kiállításon helyet kap majd egy kamaraterem is, ahol folyamatosan változó anyagot láthatunk.

Az egyensúly megtartása. Művel a Telekom Művészeti Gyűjteményéből

Az egyensúly megtartása – angolul Keeping the Balance – harmincöt művész több mint hatvan kortárs művészeti alkotását mutatja be a Deutsche Telekom gyűjteményéből. A válogatás betekintést nyújt a gyűjtemény koncepciójába, amelynek középpontjában a jelen és a jövő szempontjából aktuális párbeszédek állnak. A bemutatott művek többsége Közép-és Kelet-Európából származik, azokból az országokból, ahol jelenleg is állandó a politikai, gazdasági és társadalmi átrendeződés zajlik, ez pedig kiemelten hatott és hat ma is a térség kortárs művészeire. Június 12-től szeptember 13-ig tekinthető meg.

Konok Tamás 90

Idén ünnepli kilencvenedik születésnapját a geometrikus absztrakció egyik legkiemelkedőbb képviselője, Konok Tamás festőművész, a múzeum ebből az alkalomból összefoglalja és bemutatja az alkotó munkásságát. A közel hetven évet felölelő életmű segítségével megismerhetjük Konok kollázsait, építészettel kapcsolatos munkásságát és festményeit, letisztult vonalrendszerét és lírai oldottságát.

Nagyszabású tárlat, amit nem érdemes kihagyni.

Szeptember 24-től január 3-ig lehet megnézni.

BarabásiLab: Rejtett mintázatok

Aki olvasta Barabási-Albert László fizikus könyvét, ami nálunk A képlet címen jelent meg még 2018-ban, annak kihagyhatatlan lehetőség, hogy most szemtől szembe kerülhessen a kutató kísérleteivel. Barabási, aki a hálózatkutatás atyja, jelenleg Amerikában él (a komplex hálózatok elméletét is ott dolgozta ki) a kutatások mellett a Harvard Egyetem Orvosi karának vendégelőadója, a BarabásiLab nevű kollektíva vezetője.

A csapat egy tudósokból és tervezőkből álló kollektíva, akik az elmúlt húsz évben különböző tudományágakon átívelő jelenségek széles skáláját kutatta. Céljuk, hogy megjelenítsék a dolgok és jelenségek közötti gyakran láthatatlan összefüggéseket, felderítsék az ismétlődő mintázatokat, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A budapesti kiállításon az adatvizualizációkon és adatszobrokon kívül a globális művészeti háló is látható lesz, amely bemutatja a múzeumok és galériák közötti kapcsolatokat az egész világon, illetve a hálózatban részt vevő összes művész mozgását az elmúlt negyven évben. Október 9-től 2021. január 17-ig látható.

Ez is érdekelhet:

Durran a stencilpezsgő: Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapesten

A világ leghíresebb street art művésze nálunk is turnézik heteken belül.

slow life | művészet | waliczky tamás | médiaművészet | digitalizáció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom