Ez a meditatív csillagles olyan, mintha egy festmény terében ülnénk

James Turrell, aki egyébként pilóta is, az ég és a csillagok megszállottja. A ’70-es években kezdte el tervezni Skyspace-eit, vagyis Égtereit, amelyek különböző, festői helyszíneken található, afféle dizájnos kilátók de nem a környező tájat, hanem az eget és a csillagokat csodálhatjuk meg belőlük, miközben úgy érezzük, mintha egy geometrikus absztrakt festményben ülnénk.

Legújabb műve a Colorado Springs közelében, egy hegyoldalon található, tóra néző Green Mountain Falls Skyspace, melyet fenyők vesznek körül. A "táj harmonikus kiterjesztéseként" kialakított építmény egy 63 négyzetméteres kocka, amelynek beton alapját és falait fém tető és helyi kövekből készült burkolat borítja.

Turrell már több mint 85 Skyspace-t tervezett világszerte Argentínától Japánig, és ez az első, amelyik hegyoldalra épült. A meditatív környezethez a természetes és a színes mesterséges fény járul hozzá, amelyeknek a végeredménye egy olyan obszervatórium, ahol szabad szemmel gyönyörködhetünk nemcsak az éjszakai, hanem a nappali égboltban is.

Az öt és fél méter magas megfigyelőkamra tetőnyílásának szélei borotvaélesnek hatnak, különösen a megvilágítással együtt, és keretbe foglalják a látványt,

ugyanakkor ez a rész az időjárástól függően nyitható és zárható. A belső borítás elhalt fenyőkből készült, a padló bőr és finomra csiszolt gránit keveréke, ami visszatükrözi az eget.

A szemlélődés ideális ideje napkelte és napnyugta, de a nap folyamán különböző időpontokban tartanak égfigyelő eseményeket. A látogatókat, egyszerre maximum huszonötöt, fűtött betonpadok várják.

Ez a falak és mennyezet nélküli szálloda szintén nagy kedvence lehet az ég szerelmeseinek, aki pedig a munkában ragadt, annak ilyen meditatív kamrák segíthetnek egy kicsit megnyugodni.

(Forrás: Dezeen, képek: David Lauer Photography/Dezeen)

Skyspace | colorado | csillagles | James Turrell

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom