Járhatatlanná váltak a leghíresebb alpesi túraútvonalak a klímaváltozás miatt

Járhatatlanná vált az Alpok több ikonikus túraútvonala is, mivel a hőhullámok és az olvadó gleccserek túlságosan veszélyessé tették ezeket.

Nyaranta a túrázók szabályosan megrohamozzák az alpesi ösvényeket abban a reményben, hogy meghódítsák Európa legszebb csúcsait. A klímaváltozás azonban ide is elért: a gleccserek olvadása miatti sziklaomlások jelenleg veszélyessé teszik az útvonalakat.

Jelenleg tíz csúcsra van érvényben figyelmeztetés, köztük olyan ikonikus helyekre, mint a Matterhorn és a Mont Blanc.

Svájcban a túravezetők nem indítanak csoportokat a Jungfraura sem és azt tanácsolják, hogy

a Matternhorn olasz és svájci oldalán lévő ösvényeket se használják a túrázók.

A csúcsok felé vezető utak lezárása gyakori, ám általában augusztusban kell meglépnie az illetékeseknek, nem pedig június végén, vagy július elején, mint ahogyan az idén megtörtént.

Ez a Coviddal terhelt két nyári szezont követően hatalmas csapás a helyi idegenforgalmi ágazatnak, hiszen bár számos csodálatos hegy továbbra is járható, akik

a Mont Blanc-ra vágynak, nem választanak másik úti célt.

Idén felgyorsult az Accessig gleccserek olvadása is, jelenleg olyan állapotban vannak, mint általában nyár végén vagy ősszel szoktak lenni. A tavalyi tél kivételesen kevés havat hozott, így csökkent a gleccsereket védő hótakaró. Az év elején aztán érkezett egy jókora adag szaharai homok, ami beterítette a hóréteget, ami ennek következtében elolvadt. Május óta pedig egymást érik a hőhullámok, amik instabillá tették a gleccsereket.

Ennek első komoly intő jele volt, hogy Olaszországban nemrégiben leomlott a Marmolada gleccser egy hatalmas tömbje, ami tizenegy ember életét követelte.

Az idegenvezetők ennek ellenére bizakodók, hiszen vannak alternatív túraútvonalak, egy dolgot azonban minden kirándulónak meg kell jegyeznie:

a hegy dönt, nem az ember.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

klímaváltozás | kirándulás | túraútvonal | túra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom