Close
Járványügyi veszélyhelyzetet hirdettek a szomszédban

Járványügyi veszélyhelyzetet hirdettek a szomszédban

Romániában az utóbbi három hétben jelentősen megnőtt a felső légúti fertőzések száma. Ezen belül is számos tüdőgyulladásos megbetegedést jeleztek az orvosok, ami főleg a kisgyerekeket, a más betegségekben szenvedőket és az időseket sújtja.

Több meghűlés és influenza elleni gyógyszer is elfogyott a patikákból, de nemcsak azért, mert megnőtt a betegek száma, hanem azért is, mert a lakosság pánikszerűen elkezdte felvásárolni a gyógyszerkészleteket attól tartva, hogy januárban és februárban jelentősen romlani fog a járványhelyzet.

A hatóságok és az orvosok hangsúlyozták, hogy nem a koronavírus, hanem főként a szezonális influenza terjed.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondta, hogy járványügyi vészhelyzetet hirdet, de hivatalosan nem hirdetik ki a jogilag súlyosabbnak számító járványhelyzetet, mert akkor a jelenlegi jogi szabályozások szerint korlátozásokat kellene bevezetni.  Ehelyett ajánlásokat fog megfogalmazni, így például

javasolni fogja a maszk használatát a népes belső terekben,

illetve az iskoláknak azt, hogy különítsék el a beteg gyerekeket az egészségesektől.

A miniszter rámutatott, hogy a koronavírus-járvány előtti években is előfordult hasonlóan magas számú megbetegedést okozó influenzajárvány, a mostani viszont a megszokottnál hamarabb kezdődött el, a hatóságok pedig arra számítanak, hogy január 15. és február 10. között tetőzik.

A román közegészségügyi hatóság december végén több mint 140 600 légúti fertőződést és influenzás megbetegedést jegyzett fel, ami csaknem négyszer több, mint a tavaly ilyenkor jegyzett 38 300, de a 2020 előtti öt évre kiszámolt mintegy 64 ezer esetes átlagot is több mint kétszeresen meghaladja.

Ha egészségesek akarunk maradni a téli utazások alkalmával, jó, ha megfogadjuk az orvos tanácsait.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash, Getty Images)

veszélyhelyzet | járványügyi | románia | influenza | járvány

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram