Close
Egy orvos elárulta, hogyan maradhatunk egészségesek télen az utazások alkalmával

Egy orvos elárulta, hogyan maradhatunk egészségesek télen az utazások alkalmával

Javában benne vagyunk a leghidegebb évszakban és annak járulékaként az elkerülhetetlen megfázás- és influenzaszezonban. Mindez nem jelenti azt, hogy a következő hónapokban a nappaliban kellene gubbasztani, mert egy téli utazás is csalogató, de azért jó pár dologra érdemes odafigyelni egy havas-jeges-szeles tripen. Dr. Chris McStay, a New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center sürgősségi osztályának felelős alelnöke minden fontos tudnivalót elmond.

Az idei megfázásos és influenzaszezon “tripla járványnak” számít, mivel a Covid, az influenza és a légúti szinciciális vírus (RSV) egyszerre van jelen a mindennapjainkban.

“Objektív mérések szerint ez a szezon rosszabb a korábbiaknál. Országos szinten széles körű aktivitást tapasztalunk, New York államban pedig 2009 óta a legrosszabb a helyzet az influenzát tekintve” – magyarázta McStay.

Naprakész oltások

Szerinte minden évben ugyanazok a tanácsok érvényesek.

Az egyik legfontosabb dolog, ami az utazás soránt biztonságot adhat, az az oltás.

“A megelőzés egyik fő pillérét a védőoltások jelentik, különösen az influenza és a Covid esetében. Mind populációs, mind egyéni szinten jelentős hatással bírnak” – mondta.

Az oltás mellett fontos odafigyelni a higiéniára, gyakran kell kezet mosni és bizonyos helyzetekben a maszkviselést sem szabad elfelejteni – utóbbi már nem kötelező, de erősen ajánlott.

Befolyásolja-e a megbetegedés esélyét, hogy hol ülünk a repülőgépen?

Bár a repülés során nem lehet élvezni a nyitott ablak előnyeit, McStay mégis azt ajánlja, hogy ablak melletti helyet foglaljunk, mert így valamivel kisebb az esélye annak, hogy elkapjuk a levegőben terjedő vírust.

“Bizonyos adatok arra utalnak, hogy az ablak melletti ülés alcsonyabb rizikót jelenthet a vírusoknak való kitettségre a folyosó mellettiekhez képest” – mondta a szakember, ugyanakkor hozzátette, hogy “tekintettel az utasok szoros és összetett interakcióira (biztonsági ellenőrzés, beszállás stb.), nem biztos, hogy érdemes nagy hangsúlyt fektetni az ablak melletti hely mielőbbi megszerzésére”.

Az utazás alatt gyengül az immunrendszer?

Nem feltétlenül, de McStay szerint a stressz viszont gyengítheti.

Javasolja a rendszeres alvásciklus fenntartását és a kiegyensúlyozott, teljes értékű étkezést, ami kevesebb stresszhez vezethet, cserébe az immunrendszer teljes gázzal tud működni.

Segítenek a multivitaminok vagy C-vitamin?

McStay tanácsai az általános jellegű vitaminokra és étrendkiegészítőkre vonatkoznak és nem tud kezeskedni egy adott márkáért, azonban bizonyos elemzések szerint a vitaminok sokat tesznek az utazók egészségének megőrzéséért.

Véleménye szerint  ahelyett, hogy konkrét vitaminpótlásra összpontosítanánk, inkább a kiegyensúlyozott étrendet tartsuk szem előtt.

Vannak, akik a tél beköszöntével összepakolják a bőröndjeiket és a világ egy másik pontjára költöznek, ahol fűtésszámla nélkül, szikrázó napsütésben vészelhetik át a hideg hónapokat. Na, őket biztosan elkapja a borzongás a világ leghidegebb városainak listájától.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

influenza | utazás | vitamin | szezon | egészség

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram