Egy orvos elárulta, hogyan maradhatunk egészségesek télen az utazások alkalmával

Javában benne vagyunk a leghidegebb évszakban és annak járulékaként az elkerülhetetlen megfázás- és influenzaszezonban. Mindez nem jelenti azt, hogy a következő hónapokban a nappaliban kellene gubbasztani, mert egy téli utazás is csalogató, de azért jó pár dologra érdemes odafigyelni egy havas-jeges-szeles tripen. Dr. Chris McStay, a New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center sürgősségi osztályának felelős alelnöke minden fontos tudnivalót elmond.

Az idei megfázásos és influenzaszezon "tripla járványnak" számít, mivel a Covid, az influenza és a légúti szinciciális vírus (RSV) egyszerre van jelen a mindennapjainkban.

"Objektív mérések szerint ez a szezon rosszabb a korábbiaknál. Országos szinten széles körű aktivitást tapasztalunk, New York államban pedig 2009 óta a legrosszabb a helyzet az influenzát tekintve" – magyarázta McStay.

Naprakész oltások

Szerinte minden évben ugyanazok a tanácsok érvényesek.

Az egyik legfontosabb dolog, ami az utazás soránt biztonságot adhat, az az oltás.

"A megelőzés egyik fő pillérét a védőoltások jelentik, különösen az influenza és a Covid esetében. Mind populációs, mind egyéni szinten jelentős hatással bírnak" – mondta.

Az oltás mellett fontos odafigyelni a higiéniára, gyakran kell kezet mosni és bizonyos helyzetekben a maszkviselést sem szabad elfelejteni – utóbbi már nem kötelező, de erősen ajánlott.

Befolyásolja-e a megbetegedés esélyét, hogy hol ülünk a repülőgépen?

Bár a repülés során nem lehet élvezni a nyitott ablak előnyeit, McStay mégis azt ajánlja, hogy ablak melletti helyet foglaljunk, mert így valamivel kisebb az esélye annak, hogy elkapjuk a levegőben terjedő vírust.

"Bizonyos adatok arra utalnak, hogy az ablak melletti ülés alcsonyabb rizikót jelenthet a vírusoknak való kitettségre a folyosó mellettiekhez képest" – mondta a szakember, ugyanakkor hozzátette, hogy "tekintettel az utasok szoros és összetett interakcióira (biztonsági ellenőrzés, beszállás stb.), nem biztos, hogy érdemes nagy hangsúlyt fektetni az ablak melletti hely mielőbbi megszerzésére".

Az utazás alatt gyengül az immunrendszer?

Nem feltétlenül, de McStay szerint a stressz viszont gyengítheti.

Javasolja a rendszeres alvásciklus fenntartását és a kiegyensúlyozott, teljes értékű étkezést, ami kevesebb stresszhez vezethet, cserébe az immunrendszer teljes gázzal tud működni.

Segítenek a multivitaminok vagy C-vitamin?

McStay tanácsai az általános jellegű vitaminokra és étrendkiegészítőkre vonatkoznak és nem tud kezeskedni egy adott márkáért, azonban bizonyos elemzések szerint a vitaminok sokat tesznek az utazók egészségének megőrzéséért.

Véleménye szerint  ahelyett, hogy konkrét vitaminpótlásra összpontosítanánk, inkább a kiegyensúlyozott étrendet tartsuk szem előtt.

Vannak, akik a tél beköszöntével összepakolják a bőröndjeiket és a világ egy másik pontjára költöznek, ahol fűtésszámla nélkül, szikrázó napsütésben vészelhetik át a hideg hónapokat. Na, őket biztosan elkapja a borzongás a világ leghidegebb városainak listájától.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

szezon | vitamin | tél | egészség | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom