Close
Jéghegy ihlette, feje tetejére fordított toronyháza is már Tel-Avivnak

Jéghegy ihlette, feje tetejére fordított toronyháza is már Tel-Avivnak

Középen kiszélesedő, vagy ha úgy jobban tetszik, feje tetejére állított tornyot alkotott Tel-Avivban az ismert brit-izraeli tervező-építész, Ron Arad.

A város központjának Nahalat Yitsak negyedében álló épületet Arad állítása szerint egy jéghegy ihlette. Azért húzták fel így, hogy minél kisebb felületen érintkezzen a talajjal (így csupán három lábon áll), és hogy egy parkot hozzanak létre a városban, annak ellenére, hogy alig-alig volt rá hely.

Az 1,8 hektáron elterülő ToHa irodaprojekt a helyi illetőségű Avner Yasharral együtt valósult meg.

Maga a fordított perspektívájú, felfelé szélesedő toronyház huszonkilenc emeletes, és összesen kétszázezer négyzetmétert foglal el Tel-Aviv centrumában.

Több mint 28 ezer négyzetmétert egy bizonyos Dekton-felülettel vontak be: a homlokzatokon, a mennyezeten, a padlón, a lifteken, és belső falakon is jócskán találni belőle. A spanyolországi Cosentinóban gyártott darabokról azt érdemes tudni, hogy tízezer különféle formában állították elő és vágták meg, mielőtt Izraelbe érkezett.

A tervezésnél az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy az épület tökéletesen passzoljon a környezetébe, másrészt igyekezzen a lehető legtöbb természetes fényt biztosítani az irodai dolgozóknak.

Apropó irodák: a hetedik emelettől kezdődően alakítottak ki ilyen típusú, tesreszabható munkahelyeket, ezen kívül lobbiként használható hatalmas átriumot, kereskedelmi egységeket, éttermeket és egy közösségi térként elképzelt nyitott udvart is találni a komplexumban.

Odafent pedig természetesen egy kilátó is helyet kapott, hogy lehessen gyönyörködni kicsit Tel-Aviv megkapó panorámájában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom