Close
Hanghullámok ihlette terembe járhatnak koncertre a jekatyerinburgiak

Hanghullámok ihlette terembe járhatnak koncertre a jekatyerinburgiak

A világ városait már számos kivételes épülettel megtámogató Zaha Hadid Architects (ZHA) általában nem elégszik meg azzal, hogy biztonsági játékot játsszon. A tézis ismét bebizonyosodott: ezúttal az oroszországi Jekatyerinburgot kápráztatja el egy olyan koncertterem építésével, melyet – nem tévedés – hanghullámok ihlettek.

Egyelőre még csupán látványterveken csodálhatjuk meg Oroszország egyik legfontosabb városának majdani kulturális központját, a Szverdlovszki Filharmónia koncerttermet. Ide költözik be Jekatyerinburg egyik ismert és kedvelt exportcikke, az Uráli Filharmonikusok zenekara, amely egyre növekvő népszerűsége miatt már régen kinőtte 1936 óta használatban lévő otthonát.

Az ezerhatszáz főt befogadni képes nagyterem, valamint a négyszáz férőhelyes kamaraterem az Urál hegység lábánál épül fel.

Nemcsak a központ látványa, hanem az akusztikája is egyedülálló élménnyel csalogat majd, köszönhetően az inspirációként használt hanghullámoknak; a képekről is lejön, hogy a falak és a plafonok hullámzó hatást keltenek.

Maga a szokatlan formájú épület átlátszó homlokzatot kap, lesz egy hatalmas előcsarnoka, és egy pazar kilátással szolgáló tetőterasza is. Az abszolút modern stílusjegyeket öltő dizájnja ellenére a tervezők esküsznek rá, hogy az épület tökéletesen passzol a helyenként történelmi környezetébe.

A két esztendővel ezelőtt elhunyt iraki-brit építész által alapított stúdió több komolyabb projekthez adta már a tudását Oroszországban: ilyen volt a moszkvai Dominion Tower, egy novoszibirszki rekreációs központ, vagy egy ismert orosz üzletembernek megálmodott villa.

Az viszont biztos, hogy ha elkészül a hanghullámok ihlette koncertterem, azzal elég magasra teszik a lécet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

koncertterem | hanghullám | Zaha Hadid Architects | oroszország | uráli filharmonikusok

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram