Close
Hanghullámok ihlette terembe járhatnak koncertre a jekatyerinburgiak

Hanghullámok ihlette terembe járhatnak koncertre a jekatyerinburgiak

A világ városait már számos kivételes épülettel megtámogató Zaha Hadid Architects (ZHA) általában nem elégszik meg azzal, hogy biztonsági játékot játsszon. A tézis ismét bebizonyosodott: ezúttal az oroszországi Jekatyerinburgot kápráztatja el egy olyan koncertterem építésével, melyet – nem tévedés – hanghullámok ihlettek.

Egyelőre még csupán látványterveken csodálhatjuk meg Oroszország egyik legfontosabb városának majdani kulturális központját, a Szverdlovszki Filharmónia koncerttermet. Ide költözik be Jekatyerinburg egyik ismert és kedvelt exportcikke, az Uráli Filharmonikusok zenekara, amely egyre növekvő népszerűsége miatt már régen kinőtte 1936 óta használatban lévő otthonát.

Az ezerhatszáz főt befogadni képes nagyterem, valamint a négyszáz férőhelyes kamaraterem az Urál hegység lábánál épül fel.

Nemcsak a központ látványa, hanem az akusztikája is egyedülálló élménnyel csalogat majd, köszönhetően az inspirációként használt hanghullámoknak; a képekről is lejön, hogy a falak és a plafonok hullámzó hatást keltenek.

Maga a szokatlan formájú épület átlátszó homlokzatot kap, lesz egy hatalmas előcsarnoka, és egy pazar kilátással szolgáló tetőterasza is. Az abszolút modern stílusjegyeket öltő dizájnja ellenére a tervezők esküsznek rá, hogy az épület tökéletesen passzol a helyenként történelmi környezetébe.

A két esztendővel ezelőtt elhunyt iraki-brit építész által alapított stúdió több komolyabb projekthez adta már a tudását Oroszországban: ilyen volt a moszkvai Dominion Tower, egy novoszibirszki rekreációs központ, vagy egy ismert orosz üzletembernek megálmodott villa.

Az viszont biztos, hogy ha elkészül a hanghullámok ihlette koncertterem, azzal elég magasra teszik a lécet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

Zaha Hadid Architects | oroszország | koncertterem | Jekatyerinburg | uráli filharmonikusok

FOLYTASD EZZEL

Van egy tuti ingatlan-ötleted? Az Airbnb most 38 millió forinttal megtámogatja

Ezerszeres az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább balatoni nyaralók közt

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom