Egy eddig még nem említett tipp segíthet a legkönnyebben leküzdeni a jetlaget

Azt mondják, a reggeli a nap legfontosabb étkezése. És tényleg.

Egy megérkezést követő kiadós és tartalmas reggeli segíthet elkerülni a jetlaget – derült ki a Chaos című szaklapban megjelent új tanulmányból.

A Northwestern Egyetem és a Santa Fe Intézet kutatói egy matematikai keretrendszert építettek fel annak meghatározására, hogy az utazók hogyan tudják legjobban átállítani a szervezetüket egy új időzónába, és ezzel kivédeni a jetlaget.

– Ha az új időzóna első reggelén beiktatunk egy komolyabb étkezést, az segíthet leküzdeni a jetlaget – mondta Yitong Huang vezető szerző. – Az étkezési időbeosztás állandó megváltozása és az éjszakai étkezés viszont egyáltalán nem javasolt, mivel ezek a belső órák közötti eltéréshez vezethetnek.

A jetlag alvásproblémákat és fáradtságot okozhat, hatással lehet az általános hangulatra és akár gyomorproblémákkal is járhat.

Akkor jelentkezik, amikor az ember cirkadián rendszere az időzónák változása miatt eltolódik. A cirkadián ritmus számos fontos testi funkció időzítését határozza meg, beleértve az alvási ciklusokat, a hormonális aktivitást, az étkezést és az emésztést.

A szervezet minden sejtje cirkadián óra szerint működik, amely egy belső vezérlésű 24 órás ritmus (néha ennél tovább is tarthat). A különböző belső órák pedig minden nap "újraindulnak", és különböző tényezők hatására újrakalibrálódnak. Az agy órája például a napciklushoz igazodik, és a túl sok vagy túl kevés napfény hatására megzavarható, míg a perifériás szerveket az étkezési idő szabályozza.

Ezért egy kiadós reggelivel kezdeni a napot segíthet az utazóknak visszaállítani a cirkadián ritmust és alkalmazkodni az új időzónához – írták a kutatók.

– A hirtelen bekövetkező meleg időjárás  vagy az éjszakai étkezés – amikor az agyunk éppen pihenni készül – összezavarhatja a belső órákat és deszinkronizációt okozhat – magyarázta Huang.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az idősebb utazóknak néhány nappal több időre lehet szükségük ahhoz, hogy felélénküljenek, mivel az öregedés általános tünetei sebezhetőbbé teszik a szervezetet.

Bár a legtöbb légitársaságnak nincs hivatalos öltözködési szabályzata, van néhány széles körben elfogadott irányelv arra vonatkozóan, mit kell vagy illik viselni a repülőn. Pontosabban inkább mit ne.

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

tanács | reggeli | utazás | tipp | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom