Close
Kiderült, hogyan lehet a legjobban leküzdeni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

Kiderült, hogyan lehet a legjobban leküzdeni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

A gyakran utazóknak alighanem megvan a saját praktikájuk a hosszú távú repülőutak után érzett jetlag legyűrésére, ilyen lehet például a „mozogj, amint leszállsz a gépről”; a „hagyd ki a fedélzeti étkezést”; vagy a „ne igyál alkoholt!” Az ausztrál Qantas légitársaság talán véget vet a legjobb módszerekről szóló örökös vitának azzal, hogy kikísérletezte, hogyan lehet visszaállítani a szervezet óráját egy többórás repülőút befejeztével.

A légitársaság a napokban ismertette a jetlag csökkentéséről szóló tanulmányának eredményét. A tapasztalatok alighanem jól jönnek majd, hiszen a Qantas 2025 végén indítja el Sydneybe tartó új nonstop járatait New Yorkból és Londonból.

A tanulmány szerint a szabályozott fények, a személyre szabott alvási és étkezési menetrendek, valamint a különleges összetevőket tartalmazó ételek jelentősen javítottak a jetlag-érzeten.

Különösen az ébrenlétet vagy az alvást elősegítő ételek, köztük a csili és a csokoládé bizonyultak hasznosnak.

A kísérlethez egyébként egy 2019-ben New Yorkból Sydneybe tartó nonstop tesztrepülésről gyűjtött adatokat a légitársaság. A gép fedélzetén huszonhárom önkéntes viselt biometrikus monitorokat, majd naplót vezettek arról, hogyan érezték magukat a repülés előtti héten, az utazás alatt és a leszállást követően két hétig. A most közzétett eredmények szerint a személyre szabott repülés közbeni menetrendet alkalmazók jobb minőségű alvásban részesültek a fedélzeten, és kevésbé súlyos jetlaggel érkeztek meg a célállomásra, a repülést követő két napban pedig jobb volt a kognitív teljesítményük.

A módosított menetrend egyik fő elemeként a fedélzeti étkezést úgy időzítették, hogy az igazodjon a test belső órájához, illetve olyan ételeket szolgáltak fel, amelyek elősegítették az agy triptofán termelését, ami az álmossághoz kapcsolódik. Ezen ételek közé tartozott például a hal és a csirke gyorsan ható szénhidrátokkal párosítva, valamint a levesek és a tej alapú desszertek.

Szintén hasznosnak bizonyult az egyéni kabinmegvilágítás, amit úgy terveztek, hogy segítsen  alkalmazkodni az utas úti céljának időzónájához, és akkor még bevetettek különböző nyújtásokat és mozgással kapcsolatos tevékenységeket is. Sőt, a Qantas az ultrahosszú távú útvonalakon közlekedő Airbus A350-es repülőgépeire külön wellness-részleget tervez, ahol a turistaosztály utasai videón követhető nyújtási és egyéb gyakorlatokat végezhetnek majd.

(Forrás: CN Traveler, fotók: Getty Images)

repülés | qantas | tanulmány | praktika | tipp

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram