Close
Ezzel a szuperegyszerű trükkel sokkal könnyebb lesz elviselni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

Ezzel a szuperegyszerű trükkel sokkal könnyebb lesz elviselni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

Erre a módszerre eddig aligha gondoltál. 

A hosszútávú repülőutakat követő átmeneti alvászavar bárkit érinthet, aki gyorsan röppen át több időzónán. Ilyenkor a szervezet cirkadián ritmusa felborul: ébren tart, amikor aludni szeretnénk és fáradtak vagyunk, amikor ébren kellene maradnunk. És ez nemcsak kellemetlenséget jelent, merthogy a jetlag nappali fáradtságot, rossz közérzetet, éberségbeli nehézségeket és gyomorproblémákat is okozhat.

Nem kell azért túlaggódni a dolgot, hiszen a tünetek néhány nap elteltével elmúlnak. Akad viszont egy-két meglepő módszer, ami segít felgyorsítani a folyamatot,

például napszaktől függően vegyünk hideg zuhanyt vagy forró fürdőt.

A hideg vízben zuhanyzás számos előnnyel járhat, többek között fokozza a keringést, ami gyors energialöketet ad, ha korán reggel érkezünk, és ébren kell lennünk a nap hátralévő részében. Feldobja a hangulatunkat is, mert serkenti a noradrenalin és a béta-endorfin termelődését. Hideg vizes zuhanyzáskor elektromos impulzusok jutnak el az idegvégződéseinkből az agyunkba, és ez a kémiai reakció pedig egyeseknél antidepresszáns hatással lehet.

Zach Carter fiziológus szakértő szerint valószínűleg ugyanezeket az előnyöket „vízbe merülés” nélkül is élvezhetjük: „Menjünk inkább egy tízperces sétára” – mondta a témával kapcsolatban, mert így is jobban fogjuk érezni magunkat.

Egy éjszakai megérkezésnél ideális a forróvizes fürdő, ami segíthet a testnek és az agynak is kikapcsolódni. Az alvás előtti melegvizes fürdés csökkenti a hosszú távú repülőút során összeszedett baktériumok, illetve a szennyeződések, az izzadság és a testzsírok felhalmozódását, amelyek idővel összegyűlhetnek az ágyneműn. Több tanulmány szerint a forró fürdő segíthet abban is, hogy mélyebben lélegezzünk, ez pedig enyhíti az izomfájdalmakat, és még elégedettebbé is tehet. Számos tudományos eredmény bizonyítja, hogy a lefekvéshez közeli fürdőzés javíthatja az alvás minőségét is.

A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók:  Unsplash, Getty Images)

jetlag | utazás | trükk | repülés | repülőút

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Sosem láthattuk még ebből a szögből a Colosseumot: nem akárhogy juthatunk fel a tetejére

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram