Close
Tudod, hogy miért halványulnak el a fények a kabinban fel- és leszállásnál?

Tudod, hogy miért halványulnak el a fények a kabinban fel- és leszállásnál?

Gyakran előfordul, hogy a kabin félhomályba borul, amikor a repülőgép fel- vagy leszálláshoz készülődik. De vajon miért van szükség valójában erre a procedúrára?

Ez egy biztonsági intézkedés arra az esetre, ha valami történne az utazás két legveszélyesebb szakaszának, a fel- vagy leszállásnak valamelyikén, és ki kellene üríteni a gépet. Miután a szemnek akár fél órába is beletelhet, hogy megszokja a sötétet, ezek az extra percek is sokat jelenthetnek a vészhelyzet esetén, amikor gyorsan kell tájékozódni.

Ráadásul a félhomályban jobban látni a vészkijáratokat és a hozzájuk vezető utat megvilágító fényeket is.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kevesebb fény mellett jobban ki lehet látni az ablakokon, ami adott esetben szintén segítheti az orientációt éjjel és nappal is, utóbbi esetben pedig a besütő napfénynek köszönhetően könnyebb lehet megtalálni a kijáratokat is.

Félhomályban a pilóták is jobban kilátnak, kivéve, ha villámlik, mert ilyenkor inkább felkapcsolják a pilótafülke lámpáit is, hogy ne vakítsák el őket a villanások.

Persze, minden légitársaságnak megvannak a saját irányelvei a lámpák kezelését és a fényerőt illetően, így ez cégenként eltérő lehet.

Itt megtudhatod, miért a baloldalon kell beszállni a repülőkbe, itt pedig a különböző hangjelzésekről rántjuk le a leplet.

(Forrás: cntraveler.com, képek: Unsplash)

 

 

kabin | felszállás | repülőgép | fények

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram