Close
Kanada bezárja kapuit a külföldiek előtt, akik ingatlant akarnak venni

Kanada bezárja kapuit a külföldiek előtt, akik ingatlant akarnak venni

Január 1-jén életbe lépett az új kanadai törvény, amely két évre gyakorlatilag megtiltja a külföldi vevőknek, hogy befektetésként lakóingatlant vásároljanak.

Az intézkedés azért született, mert a lakásárak az országban a járvány kezdete óta nagyon megugrottak, és ennek oka egyes vélemények szerint a külföldi befektetésekben keresendő.

A lakásárak 2020-ban és 2021-ben tapasztalt meredek emelkedése azonban már jóval a törvény hatályba lépése előtt megfordult 2022-ben. A Kanadai Ingatlanszövetség szerint az átlagos lakásárak valamivel 800 ezer dollár felett tetőztek februárban, azóta pedig folyamatosan csökkentek, és mintegy 13 százalékot estek vissza a csúcshoz képest.

Az ingatlanszövetség aggodalmának adott hangot a törvénnyel kapcsolatban. Mint írták, Kanada multikulturális nemzetként híresült el, amely szívesen fogad embereket a világ minden tájáról, a jelenlegi javaslat ugyanakkor sokat árthat ennek az imázsnak, miközben a hozadékai csekélyek.

Szintén aggódnak amiatt, hogy egy ilyen szabályozást „visszavágás“ követhet az Egyesült Államokban és Mexikóban,

ahol sok kanadai vásárol nyaralót. “Ha Kanada megtiltja az amerikaiaknak, hogy ingatlant birtokoljanak az országban, akkor számíthatunk arra, hogy hasonló választ kapunk” írták.

Kanadában ugyanakkor továbbra is vásárolhatnak ingatlant azok, akik ott is akarnak élni.

Az országnak nem ez az egyetlen közelmúltban született, vitatott törvénye, tavaly nyáron például luxusadót vetett ki a leggazdagabbakra, hasonló, a külföldiek ingatlanvásárlását célzó szabályozást pedig Spanyolország is tervez.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

külföldiek | kanada | ingatlan | vásárlás | törvény

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram