Close
Sok külföldi szeretne nyaralót ezen a forgalmas üdülőhelyen, de a kormányzat ezt nem nézi jó szemmel

Sok külföldi szeretne nyaralót ezen a forgalmas üdülőhelyen, de a kormányzat ezt nem nézi jó szemmel

Idén a népszerű spanyol üdülőparadicsom, az Ibizát és Mallorcát is magában foglaló Baleár-szigetek ingatlanainak mintegy egyharmadát vették meg külföldi állampolgárok, akik közül sokan nem ott laknak.

A helyi önkormányzat pedig egyre kevésbé örül ennek a kiemelt érdeklődésnek,  mert ennek köszönhetően olyan mértékben nőttek a lakásárak, hogy az ingatlanok megfizethetetlenné váltak a helyieknek. Ezért aztán szeretnék visszaszorítani a nem spanyol állampolgárok vásárlásait,  de ez nem lesz egyszerű, úgyhogy a jogi lehetőségek vizsgálatára most munkacsoportot hoztak létre.

Míg a szigeteken ingatlant vásárló külföldiek aránya 35,1 százalék, országos átlagban ez mindössze  14,14 százalékot tesz ki, a különbség tehát jól látható a nyaralóhely javára.

A vevők elsősorban Nagy-Britanniából, Németországból és Skandináviából érkeznek.

Az uniós állampolgároknak valószínűleg nem lehet majd megtiltani a vásárlást, mivel ez ütközne a közös piacra valamint az emberek és a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós jogszabályokkal, bár az igaz, hogy Dánia esetében találkozhatunk kivétellel, viszont a sajátos szabályozás már az ország csatlakozási szerződésében is szerepelt. A munkacsoportnak tehát nem lesz könnyű dolga, ha szabályozni akarja az ingatlanpiacot.

A Baleár-szigeteken mostanában több szigorítást is bevezettek, limitálják például a kiadható ágyak számát, és a tengerjáró hajók kikötésének témája is régóta terítéken van.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images)

ingatlanvásárlás | baleár-szigetek | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram