Így tudjuk kikerülni a karácsonyt – Alternatív programok ünnepek idejére

Ha gondolnánk egy merészet, és a világ egy másik pontján töltenénk az ünnepeket karácsonyfa-vásárlásnál jóval izgalmasabb és extrémebb programokkal, akkor ezekből nyugodtan lehet választani, akár többet is. 

Belmond Andean Explorer

Great South Pacific Expressnek hívták az álomvonat elődjét, amelyet a londoni Muza Lab cég irányításával átalakítottak és felújítottak annak érdekében, hogy a perui kulturális értékekre alapozva visszahozzák az ottani vasúti közlekedés csúcsidőszakát. Élénk és lágy színek, textúrák keverednek a tágas kocsikban, nem beszélve az ősi perui népművészeti motívumok megjelenéséről a kézműves tárgyaktól a textíliákig, ráadásul valamennyi kabint a perui növény- és állatvilágról nevezték el. A Belmond Andean Explorer fedélzetén két étterembe foglalhatunk asztalt, egy könyvtárban olvasgathatunk, egy bárban iszogathatunk és zongorázhatunk.

Az utazás fáradalmainak enyhítésében wellness-kocsi segít, sőt, van egy nyitott tetejű vagonja is a szerelvénynek, hogy a friss szél belekaphasson a homokdűnékkel és hegycsúcsokkal tarkított tájat csodáló utas hajába.

Összesen negyvennyolcan élvezhetik a mesebeli túrát.

A vendégek elutazhatnak Cuzcóba, az inkák elveszett városa felé vezető átjárón át, vagy a fényes vulkáni kőzeteiről Fehér Városnak nevezett Arequipába. Minden jegyet vásárlót VIP-ként kezelnek: az élménycsomaghoz tartozik még egy vezetett túra a Titicaca tó partján, ebéd egy privát strandon, ahol a bolíviai La Paz gleccser csúcsaiban lehet gyönyörködni. Az egy éjszakát magában foglaló szakaszjegy ára négyszáznyolcvan dollár.

Így vehetünk részt filmbe illő vonatozáson az Andokban

A Belmond Andean Explorer fedélzetén két étterembe foglalhatunk asztalt, egy könyvtárban olvasgathatunk, egy bárban iszogathatunk és zongorázhatunk.

Sítúrázás

"Csak felfelé síelek, lefelé nem. A lesiklás kockafejű amatőröknek való." Ezt Judah Friedlander amerikai színész mondta, s ha nem is értünk vele teljesen egyet, a lényeget megfogta.

A sítúrázás tényleg azoknak ajánlott, akik tovább és ki akarnak lépni a pályák világából, és egy magasztosabb formáját akarják kipróbálni a téli hegyek világának.

Amúgy a sítúrázás egyáltalán nem új keletű sport, sőt, mióta az ember sílécet kötött a lábára, azóta létezik. Történészek szerint már nyolcezer évvel ezelőtt is a mai Oroszország területén élő vadászok a sílécük aljára ragasztott szőr segítségével indultak a hegyekbe.

De csaknem hétezer évnek kellett eltelnie, mire a síalpinizmus sporttá vált, amikor a brit Cecil Slingsby sílécére ragasztott fókaszőrrel szelte át a norvég Keiser-hágót. A sportág igazi története akkor kezdődött azonban, amikor a mára ikonikussá vált Haute Route, azaz Magas Út megszületett, összekötve a franciaországi Chamonix-t Zermattal.

Ez a sítúrázás Mount Everestje manapság: aki a sportba beleszeret, annak teljesítenie illik ezt az utat. Sítúrázni mindenképp hegyi vezetővel érdemes, ő az, aki a képzett személy arra, hogy biztonságosan űzzük ezt a sportágat. Kivételt jelentenek a versenyek, ahol a szervezők a felelősök a versenyzők biztonságáért, ami persze mindig relatív, mert a hegyen mindenképp igaz, hogy mindenki magáért felel.

Ez a legizgalmasabb téli sport, mégis csak nagyon kevesen próbálják ki

A sítúrázás voltaképpen egyenlő a téli hegymászással, és talán nem túlzás, de ez a legjobb téli sport. Felfelé izzadós küzdelem, lefelé viszont többszörösen megtérülő élvezet.

Dzsabal Dzsais

A Dzsabal Dzsais név még nem sokat jelent Magyarországon, de valószínűleg hamarosan változni fog a helyzet. Dzsabal Dzsais az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb pontja, ahol tavaly átadták a világ leghosszabb zipline-ját, azaz átcsúszópályáját. A zipline egy többnyire acélsodronyból készült drótkötélpálya két magaslati pont közé kifeszítve, a kezdetleges formáival a játszótereken is találkozni, de vannak teherszállításra készített pályák is. Eredetileg Ázsia és Dél-Amerika zord tájain alkalmazták közlekedési-szállítási eszköznek.

Mára extrémsport lett belőle, ami már egy teljesen új dimenzió. Itt már szó sincs a játszótéri fogantyúról, amire rá kell csimpaszkodni: komoly heveder van, jól is néznénk ki, ha száznegyvennél úgy kellene kapaszkodni egy gumicsonkba. Ennek ellenére a pálya minden korosztály számára nyitva áll, bár harmincöt kilósnál könnyebbek vagy százhúsz centisnél alacsonyabbak nem suhanhatnak le, a maximális súly pedig a százötven kiló.

Nyit a Dzsabal Dzsais, a zipline-ok Burdzs Kalifája 

Akár 140 km/h-val száguldhatunk az Arab Emírségek hegyei fölötti zipline-on, már decembertől.

Londolozi szafari

Nem mindennapi lehetőséget kínál a Sand folyó partján található Londolozi Game Reserve. Az öt részre tagolt birtok az ország legnagyobb nemzeti parkjához, a hatalmas Krugerhez tartozik. Itt lehetőségünk nyílik az állatvilág nagy ötöséhez tartozó fajait, úgymint az oroszlánt, az elefántot, a leopárdot, az orrszarvút és a bivalyt természetes körülmények között megfigyelni. Persze egy szafari esetében nem nagy kunszt az az opció, hogy közel kerülhetünk a vadon élő állatokhoz, a Varty család kezében lévő Londoloziban viszont a szálloda teraszán borozgatva csodálhatjuk a naplementét, miközben az orrunk előtt szalad el egy elefántcsorda.

Az meg már tényleg a non plus ultra, hogy ugyanezt átélhetjük a verandára kipakolt medencék egyikében ejtőzve is. Legyen szó prémium vagy átlagos lakosztályról, a hamisítatlan Afrika-esszencia az enteriőrnek köszönhetően mindenhol garantált, nem hiába nevezik a visszatérő vendégek az ottani hangulatot Londolozi-feelingnek. A környezettel majdnem egybeolvadó, saját medencével ellátott szobák ára tartalmazza az ötcsillagos ételeket és italokat, valamint a dél-afrikai bokrok között vezetett reggeli és esti túrákat.

Életünk szafariélményét kaphatjuk meg ebben a szállodában

A Londoloziban a szálloda teraszán borozgatva csodálhatjuk a naplementét, miközben az orrunk előtt szalad el egy elefántcsorda.

Beyond the Gates

A nemesi származású testvérpár, az egyaránt harmincas évei elején járó Alessandro és Giacomo Cavazza a Beyond the Gates projekttel megnyitják a kapukat a szépség felé.

Nem egy női öltözőre kell gondolni, hanem az általunk is imádott Olaszország ismert és kevésbé ismert oldalát kívánják bemutatni azoknak, akik szeretnének elmerülni Itália történelmében.

Alessandro és Giacomo gróf tényleg különleges tájakra visznek el és mutatják meg hazájuk rejtett ékszerdobozait, olyan helyekre juttatnak be, ahová hétköznapi halandónak tilos a belépés. Személyre szabott élménycsomagot rendelhetünk tőlük attól függően, hogy a történelem, a kultúra, a művészet, a borok, az ételek vagy akár a pihenési lehetőségek iránt érdeklődünk.

És ha ez nem lenne elég, lehetőségünk van klasszikus autók gázpedáljait taposva Olaszország útjain falni a kilométereket, vagy ősrégi vitorlás hajókon pihengetve habokat szelni a tengeren. A Beyond The Gates valódi Olaszországot tárja elénk. Betekinthetünk a világ egyik legszebb országának mindennapjaiba úgy, hogy esténként történelmi rezidenciák falai mögött hajtjuk álomra fejünket, és eljuthatunk olyan helyekre is, amelyeket még sikerült titokban tartani a nagyvilág előtt. A Beyond The Gates elsősorban azoknak szól, akik szerelmesek ebbe a hihetetlen kulturális gazdagsággal rendelkező országba, ahol szinte valamennyi kisvárosban másként készül a kenyér, és minden völgyben eltérő dialektussal beszélik a nyelvet.

Így lehet két olasz nemessel bejárni Itáliát

Olaszország ismert és kevésbé ismert oldalára viszi el két gróf azokat, akik szeretnék megismerni Itália rejtett kincseit is.

(Fotók: Unsplash, Belmond Andean Explorer, Molnár Anikó, Dzsabal Dzsais, londolozi.com)

Beyond The Gates | sítúra | vonat | kirándulás | egyesült arab emírségek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom