Új szabályokat vezethetnek be a szállodákban a magyarok egyik kedvenc úti célján

Ahogyan Franciaország, úgy Spanyolország is új szabályok bevezetését fontolgatja a szállodákban a vízhiány miatt.

Katalónia északkeleti részén vízkorlátozást vezetnének be, és a szállodákban a turisták naponta fejenként maximum száz liter vizet használhatnának, amennyiben a településeken nem sikerül tartani a lakossági vízkorlátozást három egymást követő hónapban.

Száz liter víz nem tűnik olyan kevésnek, de Barcelona lakosai például napi százhatvan liter vizet használnak fejenként, igaz, még ez is jóval elmarad a jelenleg érvényes kétszáz literes limittől.

A turizmus a spanyol gazdaság közel tizenkét százalékát teszi ki, de környezetvédő csoportok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a döntéshozókra azért, hogy korlátozzák a turisták vízhasználatát az aszály idején, miközben Spanyolország más okokból is lázad a turizmus ellen.

A barcelonai szállodák szervezete szerint egy átlagos barcelonai turista 2022-ben körülbelül 163 liter vizet fogyasztott naponta, míg a luxusszállodákban ez a szám 240 liter fölé emelkedett. A turistákra vonatkozó korlátozások ugyanakkor nem tartalmaznák az úszómedencék feltöltésére használt vizet.

A katalán kormány éppen a napokban lazította a korlátozást, amelyek megtiltotta, hogy az uszómedencéket ivóvízzel töltsék fel.

Az új intézkedések értelmében a magántulajdonban lévő úszómedencét meg lehet tölteni súlyos aszály idején abban az esetben, ha a hatóságok azt „klímamenedéknek” nyilvánítják, amely nyitva áll a hőség elől menekülő lakosok előtt.

A regionális kormányzat egyéb korlátozásain is módosított, és a szállodatulajdonosok követeléseinek engedve lehetővé tette a sótalanító berendezések magáncélú használatát.

Katalónia régóta küzd az aszállyal, bár az idei csapadékosabb tavasz némileg enyhített a helyzeten. A barcelonai és a környékbeli tározók telítettsége tizenötről tizennyolc százalékra emelkedett. A tartomány mindenesetre továbbra is fenntartja a korlátozásokat, melyek célja az átlagos vízfelhasználás nyolcvan százalékos csökkentése az öntözésénél, ötven százalékos az állattartásnál, és huszonöt százalékos az iparban.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a tavalyi hőhullámokért, aszályokért, heves esőzésekért felelős El Niño halványul, de ezzel nincs vége a szélsőséges időjárási események korának.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

hotelek | vízkorlátozás | aszály | turisták | katalónia

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom