Új szabályokat vezethetnek be a szállodákban a magyarok egyik kedvenc úti célján

Ahogyan Franciaország, úgy Spanyolország is új szabályok bevezetését fontolgatja a szállodákban a vízhiány miatt.

Katalónia északkeleti részén vízkorlátozást vezetnének be, és a szállodákban a turisták naponta fejenként maximum száz liter vizet használhatnának, amennyiben a településeken nem sikerül tartani a lakossági vízkorlátozást három egymást követő hónapban.

Száz liter víz nem tűnik olyan kevésnek, de Barcelona lakosai például napi százhatvan liter vizet használnak fejenként, igaz, még ez is jóval elmarad a jelenleg érvényes kétszáz literes limittől.

A turizmus a spanyol gazdaság közel tizenkét százalékát teszi ki, de környezetvédő csoportok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a döntéshozókra azért, hogy korlátozzák a turisták vízhasználatát az aszály idején, miközben Spanyolország más okokból is lázad a turizmus ellen.

A barcelonai szállodák szervezete szerint egy átlagos barcelonai turista 2022-ben körülbelül 163 liter vizet fogyasztott naponta, míg a luxusszállodákban ez a szám 240 liter fölé emelkedett. A turistákra vonatkozó korlátozások ugyanakkor nem tartalmaznák az úszómedencék feltöltésére használt vizet.

A katalán kormány éppen a napokban lazította a korlátozást, amelyek megtiltotta, hogy az uszómedencéket ivóvízzel töltsék fel.

Az új intézkedések értelmében a magántulajdonban lévő úszómedencét meg lehet tölteni súlyos aszály idején abban az esetben, ha a hatóságok azt „klímamenedéknek” nyilvánítják, amely nyitva áll a hőség elől menekülő lakosok előtt.

A regionális kormányzat egyéb korlátozásain is módosított, és a szállodatulajdonosok követeléseinek engedve lehetővé tette a sótalanító berendezések magáncélú használatát.

Katalónia régóta küzd az aszállyal, bár az idei csapadékosabb tavasz némileg enyhített a helyzeten. A barcelonai és a környékbeli tározók telítettsége tizenötről tizennyolc százalékra emelkedett. A tartomány mindenesetre továbbra is fenntartja a korlátozásokat, melyek célja az átlagos vízfelhasználás nyolcvan százalékos csökkentése az öntözésénél, ötven százalékos az állattartásnál, és huszonöt százalékos az iparban.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a tavalyi hőhullámokért, aszályokért, heves esőzésekért felelős El Niño halványul, de ezzel nincs vége a szélsőséges időjárási események korának.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

spanyolország | katalónia | vízkorlátozás | turisták | szállodák

FOLYTASD EZZEL

Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni

A koncertre és focimeccsre járók nagyon fognak örülni a Wizz Air új szolgáltatásának

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom