Close
Gigantikus sivatagi rózsát idéz Katar új nemzeti múzeuma

Gigantikus sivatagi rózsát idéz Katar új nemzeti múzeuma

Eredetileg 2016-ra tervezték az átadását, végül közel három év csúszással nyitott meg a világ egyik legnagyobb múzeuma.

Katar fővárosában találjuk a legújabb építészeti csodát, melyet Jean Nouvel francia sztárépítésznek köszönhetünk. A Pritzker- és Művészeti Wolf-díjas Nouvel imádja feszegetni a határokat, és rendre extravagáns, szokatlan épületekkel jelentkezik – mi tagadás, a Katari Nemzeti Múzeummal sem húzta be a kéziféket.

Óriási sivatagi rózsát ábrázoló mesterművének alapterülete 52 ezer négyzetméter. Összesen tizenegy galériát alakítottak ki benne, van mesterséges lagúnája, és hozzá kapcsolódik Abullah bin Jaszim áz-Száni sejk renováláson átesett palotája is.

A megnyitóra Aj Vej-vej kínai képzőművész egy 114 elemből álló Gyöngyszökőkút nevű installációt álmodott meg, mellyel Katar történelmének állított emléket.

A Doha-parti sétányán felhúzott múzeum Katar kulturális örökséget mutatja be, és igyekszik megőrizni olyan helyi tradíciókat, mint a vitorlás hajózás, a gyöngyhalászat, a kereskedelem és a halászat.

Az egyes hírek szerint 400 millió euróba került létesítmény a múzeumon kívül kulturális és szórakoztató központként funkcionál: 220 férőhelyes előadóterem, laboratóriumok, kutatóközpont, kávézók, éttermek és áruházak is a portfolió részei.

A több mint tíz évig épült, a Perzsa-öbölre néző komplexumban nem kevesebb mint másfél kilométer hosszan kanyarognak a kiállítótermek, a homlokzatát közel hatszáz darab homokszínű lemez fedi.

A Katari Nemzeti Múzeum a régió kortárs művészetét is kiemelten kezeli, az állandó tárlaton a Katar történetét lehet megismerni – például a félsziget életét megváltoztató olajét.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Jeannouvel.com)

FOLYTASD EZZEL
Látványos zebrákat festenek London utcáira
Méregdrága aranyszobor készült egy avokádós bagelről
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom