Close
Még vízesés is csobog ebben a sci-fibe illő sivatagi házban

Még vízesés is csobog ebben a sci-fibe illő sivatagi házban

A sivatag egy magunkfajta közép-európainak teljesen más, olykor megfejthetetlen világot jelent. A különleges időjárási viszonyok és a számunkra kissé szokatlan tájak mellett néha homokdűnékből előbukkanó furcsaságok okozhatnak megdöbbenést – mint például ez az űrhajóra vagy idegen lényre emlékeztető ház a kaliforniai Joshua Tree Nemzeti Park szomszédságából.

Kendrick Bangs Kelloggtól persze nem állnak távol a meglepő formák, az Organic Modern Estate iroda sztárja többször alkotott már emlékezetes épületeket. Ennek a Mojave-sivatagban felhúzott, kreatív és modern háznak az ötlete és megvalósítása mondjuk nem új keletű: még a nyolcvanas évek végén dolgozták ki a koncepciót a majdani tulajdonosokkal.

1993-ra lett nagyjából készen, majd a belsőépítész ezredforduló utáni tökéletesítésekor megtörtént a kulcsátadás.

Kívülről keménynek és strapabírónak tűnik a sci-fi filmekbe illő ház, melynek egyedülálló tetőszerkezeti elemei színben és formában egyaránt tökéletesen idomulnak a sivatagos tájba, masszív héja pedig megvédi barátságos belső terét.

A szakemberek az organikus építészet tökéletes példáját pakolták a dűnék közé, kiemelve a férfi- és a női formákat. A kivitelezésnél igyekeztek minél kevesebb gépekkel gyártott elemet használni, és inkább a kézzel készített, vagy természetes anyagokat felhasználni az üvegcserepektől a mahagóniig.

A tervező elárulta, az alapötlet szerint egy sziklák között szunnyadó titokzatos állatot mintáz a környezetébe parádésan illeszkedő ötszintes otthon. Nem volt könnyű dolga, mivel szabálytalan terepre kellett megálmodnia az egész koncepciót, többek között kénytelen volt huszonhat gigantikus betonoszloppal alátámasztani a mesterművét.

Odabent számtalan különleges és izgalmas megoldás várja a betérőt.

Egyik pontján vízesések zubognak, máshol kis mesterséges tavak és egy spa emelik a második hatványra a hangulatot, a speciális szögben beállított, néhol falként funkcionáló ablakok pedig segítenek összegyűjteni a fényt, érkezzen az a naptól, vagy éjszakánként a holdtól.

A kényelemért három háló és ugyanennyi fürdőszoba felel a négyszáz négyzetméteres környezetbarát álomotthonban, amely egyes vélemények szerint, a csipkézett kerítést vagy a faragott mosdóit tekintve olykor giccsbe hajlik, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy egészen egyedülálló sivatagi jelenséggel van dolgunk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ignant)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom