Close
Még vízesés is csobog ebben a sci-fibe illő sivatagi házban

Még vízesés is csobog ebben a sci-fibe illő sivatagi házban

A sivatag egy magunkfajta közép-európainak teljesen más, olykor megfejthetetlen világot jelent. A különleges időjárási viszonyok és a számunkra kissé szokatlan tájak mellett néha homokdűnékből előbukkanó furcsaságok okozhatnak megdöbbenést – mint például ez az űrhajóra vagy idegen lényre emlékeztető ház a kaliforniai Joshua Tree Nemzeti Park szomszédságából.

Kendrick Bangs Kelloggtól persze nem állnak távol a meglepő formák, az Organic Modern Estate iroda sztárja többször alkotott már emlékezetes épületeket. Ennek a Mojave-sivatagban felhúzott, kreatív és modern háznak az ötlete és megvalósítása mondjuk nem új keletű: még a nyolcvanas évek végén dolgozták ki a koncepciót a majdani tulajdonosokkal.

1993-ra lett nagyjából készen, majd a belsőépítész ezredforduló utáni tökéletesítésekor megtörtént a kulcsátadás.

Kívülről keménynek és strapabírónak tűnik a sci-fi filmekbe illő ház, melynek egyedülálló tetőszerkezeti elemei színben és formában egyaránt tökéletesen idomulnak a sivatagos tájba, masszív héja pedig megvédi barátságos belső terét.

A szakemberek az organikus építészet tökéletes példáját pakolták a dűnék közé, kiemelve a férfi- és a női formákat. A kivitelezésnél igyekeztek minél kevesebb gépekkel gyártott elemet használni, és inkább a kézzel készített, vagy természetes anyagokat felhasználni az üvegcserepektől a mahagóniig.

A tervező elárulta, az alapötlet szerint egy sziklák között szunnyadó titokzatos állatot mintáz a környezetébe parádésan illeszkedő ötszintes otthon. Nem volt könnyű dolga, mivel szabálytalan terepre kellett megálmodnia az egész koncepciót, többek között kénytelen volt huszonhat gigantikus betonoszloppal alátámasztani a mesterművét.

Odabent számtalan különleges és izgalmas megoldás várja a betérőt.

Egyik pontján vízesések zubognak, máshol kis mesterséges tavak és egy spa emelik a második hatványra a hangulatot, a speciális szögben beállított, néhol falként funkcionáló ablakok pedig segítenek összegyűjteni a fényt, érkezzen az a naptól, vagy éjszakánként a holdtól.

A kényelemért három háló és ugyanennyi fürdőszoba felel a négyszáz négyzetméteres környezetbarát álomotthonban, amely egyes vélemények szerint, a csipkézett kerítést vagy a faragott mosdóit tekintve olykor giccsbe hajlik, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy egészen egyedülálló sivatagi jelenséggel van dolgunk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ignant)

FOLYTASD EZZEL
Ebből az elképesztően látványos irodából garantáltan nem vágynál home office-ba
Ez az izlandi ház a tökéletes bizonyíték, miért érdemes rombolás helyett megmenteni
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom