Még vízesés is csobog ebben a sci-fibe illő sivatagi házban

A sivatag egy magunkfajta közép-európainak teljesen más, olykor megfejthetetlen világot jelent. A különleges időjárási viszonyok és a számunkra kissé szokatlan tájak mellett néha homokdűnékből előbukkanó furcsaságok okozhatnak megdöbbenést – mint például ez az űrhajóra vagy idegen lényre emlékeztető ház a kaliforniai Joshua Tree Nemzeti Park szomszédságából.

Kendrick Bangs Kelloggtól persze nem állnak távol a meglepő formák, az Organic Modern Estate iroda sztárja többször alkotott már emlékezetes épületeket. Ennek a Mojave-sivatagban felhúzott, kreatív és modern háznak az ötlete és megvalósítása mondjuk nem új keletű: még a nyolcvanas évek végén dolgozták ki a koncepciót a majdani tulajdonosokkal.

1993-ra lett nagyjából készen, majd a belsőépítész ezredforduló utáni tökéletesítésekor megtörtént a kulcsátadás.

Kívülről keménynek és strapabírónak tűnik a sci-fi filmekbe illő ház, melynek egyedülálló tetőszerkezeti elemei színben és formában egyaránt tökéletesen idomulnak a sivatagos tájba, masszív héja pedig megvédi barátságos belső terét.

A szakemberek az organikus építészet tökéletes példáját pakolták a dűnék közé, kiemelve a férfi- és a női formákat. A kivitelezésnél igyekeztek minél kevesebb gépekkel gyártott elemet használni, és inkább a kézzel készített, vagy természetes anyagokat felhasználni az üvegcserepektől a mahagóniig.

A tervező elárulta, az alapötlet szerint egy sziklák között szunnyadó titokzatos állatot mintáz a környezetébe parádésan illeszkedő ötszintes otthon. Nem volt könnyű dolga, mivel szabálytalan terepre kellett megálmodnia az egész koncepciót, többek között kénytelen volt huszonhat gigantikus betonoszloppal alátámasztani a mesterművét.

Odabent számtalan különleges és izgalmas megoldás várja a betérőt.

Egyik pontján vízesések zubognak, máshol kis mesterséges tavak és egy spa emelik a második hatványra a hangulatot, a speciális szögben beállított, néhol falként funkcionáló ablakok pedig segítenek összegyűjteni a fényt, érkezzen az a naptól, vagy éjszakánként a holdtól.

A kényelemért három háló és ugyanennyi fürdőszoba felel a négyszáz négyzetméteres környezetbarát álomotthonban, amely egyes vélemények szerint, a csipkézett kerítést vagy a faragott mosdóit tekintve olykor giccsbe hajlik, de abban alighanem egyetérthetünk, hogy egészen egyedülálló sivatagi jelenséggel van dolgunk.

Ez is érdekelhet:

Beteszi a lábát Dél-Amerikába a dán építész-fenegyerek

Bjarke Ingelsre mindig érdemes odafigyelni, de ha ezt nem tudnánk, az ecuadori épülete akkor is felkeltené a figyelmünket.

(Fotók: Ignant)

kalifornia | vízesés | forma | épület | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom