A kávé olyan hatásokkal bír, amit csak most kezdünk megérteni

Portugál kutatók a reggeli ital pozitív hatásait vizsgálták és azt, hogy mi a különbség a kávé és a koffeinoldat között.

A vizsgálatban összesen nyolcvanhárman vettek részt, akik közül negyvenheten kávét, harminchatan pedig forró vízben oldott koffeint kaptak. Az alanyokat az ital elfogyasztása előtt, és harminc perccel utána is MRI-vizsgálatnak vetették alá.

Az agyi aktivitás mindkét csoportban csökkenést mutatott a pihenésért felelős területen, vagyis a koffein mindenkinél kifejtette azt az energianövelő hatást, amit várunk tőle.

Azonban azoknál, akik kávét ittak, az agy más területein is megnőtt az aktivitás: például a fókuszálásért, a figyelemért és rövid távú memóriáért felelős területen.

A kutatók szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindezért csak a folyadékban található anyagok közvetlen hatása a felelős. A kávézáshoz a látvány, az illat és az íz is hozzáad egy pluszt, amitől az ember éberebbnek érzi magát, függetlenül a koffeintartalomtól, és sokaknak már maga a kávékészítés rituáléja is örömet okoz, ami szintén hozzájárulhat a pozitív hatáshoz, és ahhoz, hogy az ember úgy érezze: készen áll a napra.

Az érzékszervek szerepét támasztja alá az a megállapítás is, amely szerint tényleg finomabb lehet a kávé, ha egy bizonyos színű csészéből isszuk. Ha pedig mindezek hatására kedvet kaptál ahhoz, hogy fejest ugorj a legkülönfélébb kávék világába, akkor ez lesz a te napod.

(Forrás: NBC, The Takeout, képek: Unsplash)

koffein | koffeinoldat | kávé | kutatás | hatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom