Vannak, akik a kávéban lévő koffein energizáló hatása miatt isznak egy csésze feketét, míg mások az ital finom ízét kedvelik. Azok pedig, akik megpróbálják kerülni a koffeinfogyasztást, gyakran döntenek a koffeinmentes kávé mellett. Kiderült azonban, hogy ez a megoldás mégsem annyira tökéletes.
Mítosznak bizonyult csupán, hogy a koffeinmentes kávé teljesen koffeinmentes lenne, ugyanakkor az azonban tény, hogy alacsony szintben tartalmazza az energizáló, frissítő alkotóelemet. Becslések szerint a koffein kilencvenhét százaléka távozik csupán annak az eljárásnak a során, amelyben mentesítik a kávét a koffein alól.
A megmaradt három százalék csekélynek tűnik, mégsem elhanyagolható például a koffeinérzékenyek számára.
A koffeinmentes kávé lényegesen alacsonyabb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé; egy csészényi italban 95–200 milligramm van az összetevőből, míg a koffeinmentes változat 3–15 milligrammot tartalmaz. A koffeinmentesítési eljárás során a gyártók a nyers kávébabot vízbe és olyan oldószerekbe áztatják, amelyek a koffein nagy részét kiszívják.
Az így eltávolított koffeint más termékek gyártásához használják fel.
A koffeinérzékenyek számára tehát a mentes kávé nem bizonyul jó alternatívának. Számukra a szakértők inkább az olyan gyógyteák fogyasztását javasolják, mint a kamilla vagy a rooibos.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
koffeinmentes kávé | mítosz | koffein | tévhit | kávé
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!