Close
Tíz emberből tíz elköveti ezeket a hibákat kávéfőzéskor

Tíz emberből tíz elköveti ezeket a hibákat kávéfőzéskor

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, amelyhez szívesen nyúlunk akkor, amikor fáradtak vagyunk,  dolgozunk, vagy éppen egy kis kikapcsolódnásra vágyunk.

Egy csésze remek kávé elkészítése egyszerűnek tűnik, azonban ahhoz, hogy kávéházi minőségű feketét ihassunk, fontos a technika és a megfelelő alapanyag. Vannak azonban tipikus kávéfőzési hibák, ezeket gyűjtöttük össze.

Régen őrölt kávébabot használunk

A tökéletes feketekávé kulcsa a frissen őrölt kávébabban rejlik. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy az őrlés megtörténik, felszabadulnak az aromái.

Ettől a pillanattól kezdve azonban folyamatosan csökken az íze.

Érdemes befektetni egy háztartási kávédarálóba, hogy frissen őrölt kávéból készíthessük mindennap az italunkat.

Rossz helyen tároljuk a kávét

Fontos, hogy a kávét száraz helyen tároljuk, lehetőség szerint légmentesen záródó tárolóban, zacskóban vagy dobozban.

Nem figyelünk oda a víz minőségére

Ha otthoni kávéfőzésről van szó, szinte mindenki a csapvízhez nyúl, holott a szűrt víz, vagy a palackozott ásványvíz teljesen más aromáját emeli ki a kávénak. Ennek az oka, hogy

a csapvíz eltérő keménységű lehet, ráadásul a szennyeződései is befolyásolhatják az ízvilágot.

Nem megfelelő csészéből fogyasztjuk

A teáscsészék semmiképpen sem alkalmasak a kávé fogyasztására, ugyanis széles szájuk miatt gyorsan kihűl benne az ital. A vastagabb falú, keskenyebb szájú, akár kézzel készült kerámiacsészék azonban jobban meg tudják tartani a gőzölgő kávé hőmérsékletét.

Hideg csészébe öntjük a kávét

Ha forró folyadékot öntünk egy alacsonyabb hőmérsékletű pohárba, az ital azonnal veszít forróságából. A csésze előmelegítésével azonban a forró kortyok örömét meghosszabbíthatjuk.

Az elmúlt húsz évben nem volt még olyan alacsony a világ kávébab-tartaléka, mint most, ráadásul a brazíliai kedvezőtlen feltételek és a magas szállítási költségek is nyomást gyakorolnak az iparágra. Legközelebb, amikor a reggeli kávénkat kortyoljuk, érdemes hálát adnunk azért, hogy egyáltalán van mit innunk, ugyanis a globális kávébab-tartalékok történelmi mélységbe zuhantak.

(Forrás: Taste of Home, fotók: Getty Images)

kávéfőzés | konyhai tipp | háztartási hiba | hiba | kávé

FOLYTASD EZZEL

Tizenegy étteremmel került fel Dubaj a Michelin-térképre

Három, pillanatok alatt elkészülő, frissítő nyári desszert, amit csak imádni lehet

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom