A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, amelyhez szívesen nyúlunk akkor, amikor fáradtak vagyunk, dolgozunk, vagy éppen egy kis kikapcsolódnásra vágyunk.
Egy csésze remek kávé elkészítése egyszerűnek tűnik, azonban ahhoz, hogy kávéházi minőségű feketét ihassunk, fontos a technika és a megfelelő alapanyag. Vannak azonban tipikus kávéfőzési hibák, ezeket gyűjtöttük össze.
Régen őrölt kávébabot használunk
A tökéletes feketekávé kulcsa a frissen őrölt kávébabban rejlik. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy az őrlés megtörténik, felszabadulnak az aromái.
Ettől a pillanattól kezdve azonban folyamatosan csökken az íze.
Érdemes befektetni egy háztartási kávédarálóba, hogy frissen őrölt kávéból készíthessük mindennap az italunkat.
Rossz helyen tároljuk a kávét
Fontos, hogy a kávét száraz helyen tároljuk, lehetőség szerint légmentesen záródó tárolóban, zacskóban vagy dobozban.
Nem figyelünk oda a víz minőségére
Ha otthoni kávéfőzésről van szó, szinte mindenki a csapvízhez nyúl, holott a szűrt víz, vagy a palackozott ásványvíz teljesen más aromáját emeli ki a kávénak. Ennek az oka, hogy
a csapvíz eltérő keménységű lehet, ráadásul a szennyeződései is befolyásolhatják az ízvilágot.
Nem megfelelő csészéből fogyasztjuk
A teáscsészék semmiképpen sem alkalmasak a kávé fogyasztására, ugyanis széles szájuk miatt gyorsan kihűl benne az ital. A vastagabb falú, keskenyebb szájú, akár kézzel készült kerámiacsészék azonban jobban meg tudják tartani a gőzölgő kávé hőmérsékletét.
Hideg csészébe öntjük a kávét
Ha forró folyadékot öntünk egy alacsonyabb hőmérsékletű pohárba, az ital azonnal veszít forróságából. A csésze előmelegítésével azonban a forró kortyok örömét meghosszabbíthatjuk.
Az elmúlt húsz évben nem volt még olyan alacsony a világ kávébab-tartaléka, mint most, ráadásul a brazíliai kedvezőtlen feltételek és a magas szállítási költségek is nyomást gyakorolnak az iparágra. Legközelebb, amikor a reggeli kávénkat kortyoljuk, érdemes hálát adnunk azért, hogy egyáltalán van mit innunk, ugyanis a globális kávébab-tartalékok történelmi mélységbe zuhantak.
(Forrás: Taste of Home, fotók: Getty Images)
kávéfőzés | konyhai tipp | háztartási hiba | hiba | kávéTizenegy étteremmel került fel Dubaj a Michelin-térképre
Három, pillanatok alatt elkészülő, frissítő nyári desszert, amit csak imádni lehet
