Close
A SOTE új tanulmánya bizonyítja: aki kávézik, tovább él

A SOTE új tanulmánya bizonyítja: aki kávézik, tovább él

A Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem nemrégiben megjelent kutatása szerint tovább élnek azok, akik naponta három csésze kávét isznak.

A Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem kutatásában résztvevők huszonkét százaléka nem ivott kávét, és ötvennyolc százalékuk napi egy-három, a többiek pedig legalább három csészényit fogyasztottak.

Az egy évtizedig tartó és csaknem félmillió ember bevonásával készült tanulmány kimutatta: tizenkét százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen kávéznak. Az eredmények rámutattak arra is, hogy a kávéfogyasztók körében

ötször kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására vagy az agyvérzésre.

A kávézók tizenhét százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, és huszonegy százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak agyvérzést, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét.

Mivel a koffein mérsékli az étvágyat, a kutatók úgy vélik, csökkenti az elhízás kialakulását. Mindemellett a kávé értékes ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a demencia kockázatát.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek az egészségügyi előnyök csak a rendes, őrölt kávéból származnak, az instant kávé fogyasztóira nem igazak.

(Forrás: Independent, fotó: Getty Images)

instant kávé | egészséges táplálkozás | egészség | fekete kávé | semmelweis egyetem

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram