Két alpesi desszert, ami otthon is elkészíthető

Ha már síelni nem jutottunk el Ausztriába, legalább ezeken az extrém hideg napokon idézzük meg otthon a hütték semmihez sem hasonlítható hangulatát! Elhoztuk a legjobb, leggyorsabb, legegyszerűbb Kaiserschmarrn- és Germknödel-receptet!

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 4 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg sós vaj
  • 3-4 dkg mazsola
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • rum
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Válasszuk ketté a tojásokat! A lisztet, a tejet, a cukrot és a tojássárgáját öntsük egy tálba és keverjük simára! Közben a mazsolát áztassuk be a rumba!
  2. A tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal keverjük össze a tésztával! Csöpögtessük el a mazsolát, és keverjük hozzá a tésztához!
  3. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük rá a masszát, fedjük le, és süssük nagyjából öt percig! Az idő elteltével fakanállal daraboljuk fel, és süssük meg a másik oldalait is!  Tálaláskor lekvárral leöntve, porcukorral meghintve kínáljuk!

Gőzgombóc

Hozzávalók a gombóchoz:

  • egy csomag porélesztő
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg sós vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • sűrű szilvalekvár
  • tálaláshoz darált mák porcukorral összekeverve

Elkészítése:

  1. A tejet a cukorral elkeverve meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Az élesztős tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, valamint a reszelt citromhéjat, és összegyúrjuk. 30 percig letakarva kelesztjük.
  3. A tésztát ujjnyi vastagságúra gyúrjuk, fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt, majd gombóccá formáljuk. Az elkészült gombócokat letakarjuk, és további 15-20 percig kelesztjük.
  4. Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd fémszűrőt helyezünk a tetejére, úgy, hogy a szűrő alja ne lógjon bele a lobogó vízbe. A gombócokat a szűrőbe sorakoztatjuk, letakarjuk, és 15 percig gőzöljük.
  5. A gombócokat olvasztott vajjal öntjük le, majd vaníliasodóval és darált mákkal megszórva tálaljuk.

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor

Elkészítése:

A két tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a tejjel és a cukorral elkeverjük, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.

Édes napok

Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van. A torták királynőjét pedig így készítsd el!

(Fotók: Getty Images)

germknödel | recept | édesség | gőzgombóc | császármorzsa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom