Close
Két alpesi desszert, ami otthon is elkészíthető

Két alpesi desszert, ami otthon is elkészíthető

Ha már síelni nem jutottunk el Ausztriába, legalább ezeken az extrém hideg napokon idézzük meg otthon a hütték semmihez sem hasonlítható hangulatát! Elhoztuk a legjobb, leggyorsabb, legegyszerűbb Kaiserschmarrn- és Germknödel-receptet!

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 4 db tojás
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg sós vaj
  • 3-4 dkg mazsola
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • rum
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Válasszuk ketté a tojásokat! A lisztet, a tejet, a cukrot és a tojássárgáját öntsük egy tálba és keverjük simára! Közben a mazsolát áztassuk be a rumba!
  2. A tojásfehérjékből készítsünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal keverjük össze a tésztával! Csöpögtessük el a mazsolát, és keverjük hozzá a tésztához!
  3. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük rá a masszát, fedjük le, és süssük nagyjából öt percig! Az idő elteltével fakanállal daraboljuk fel, és süssük meg a másik oldalait is!  Tálaláskor lekvárral leöntve, porcukorral meghintve kínáljuk!

Gőzgombóc

Hozzávalók a gombóchoz:

  • egy csomag porélesztő
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg sós vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • sűrű szilvalekvár
  • tálaláshoz darált mák porcukorral összekeverve

Elkészítése:

  1. A tejet a cukorral elkeverve meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Az élesztős tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, valamint a reszelt citromhéjat, és összegyúrjuk. 30 percig letakarva kelesztjük.
  3. A tésztát ujjnyi vastagságúra gyúrjuk, fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt, majd gombóccá formáljuk. Az elkészült gombócokat letakarjuk, és további 15-20 percig kelesztjük.
  4. Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd fémszűrőt helyezünk a tetejére, úgy, hogy a szűrő alja ne lógjon bele a lobogó vízbe. A gombócokat a szűrőbe sorakoztatjuk, letakarjuk, és 15 percig gőzöljük.
  5. A gombócokat olvasztott vajjal öntjük le, majd vaníliasodóval és darált mákkal megszórva tálaljuk.

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 8 dkg cukor

Elkészítése:

A két tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a tejjel és a cukorral elkeverjük, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.

Édes napok

Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van. A torták királynőjét pedig így készítsd el!

(Fotók: Getty Images)

desszert | germknödel | császármorzsa | édesség | recept

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram