Ez az egyetlen hely a világon, ahol két kontinenst is megérinthetsz búvárkodás közben

A tektonikai lemezeknek nincs jó hírük. Nekik tulajdonítjuk a hatalmas földrengéseket és a lávát okádó vulkánok aktivitását. Akad azért szó szerint szép és biztonságos oldaluk is, méghozzá Izlandon.

A Thingvellir Nemzeti Parkban található Silfra-hasadék az eurázsiai és az észak-amerikai kontinentális lemezek között húzódik.

A kettő között van egy népszerű édesvízi búvár- és sznorkelezőhely, ami olyan keskeny, hogy ha egészen az aljáig merülsz, tulajdonképpen mindkét kontinensre ráteheted a kezed.

A Silfra két oldala évente két centiméterrel távolodik egymástól, de a búvárhely nem csupán erről híres: a vize hihetetlenül tiszta, a búvárok akár száz méteres távolságból is ki tudják venni a csipkézett sziklákat.

Mielőtt máris vadul kattintani kezdenél időpont-foglalásért, nem árt tudnod, hogy mivel gleccservízről van szó, nagyon hideg (két és négy Celsius-fokos), valamint minden búvárnak és sznorkelezőnek az ipari búvárok által kedvelt szárazruhát kell viselnie a víz alatt.

A sznorkelezés is korlátozott, mivel a hasadék hatvan méter mély, ezért csupán a megfelelő szakképesítéssel rendelkezők merülhetnek le.

Silfra az egyetlen hely a világon, ahol két tektonikai lemez között lehet úszni. Igaz ugyan, hogy akadnak a Földön hasonló, víz alatti, árokszerű lemezhatárok, de ezek többsége hatalmas óceánok közepén, és nagyon-nagyon mélyen a felszín alatt található.

Ha mégis belevágnál, a Silfra alig több mint egy órányi buszútra van a fővárostól, Reykjaviktól. Számos utazási iroda szervez egynapos kirándulásokat oda. További infókért a Silfra hivatalos oldalán érdemes nézelődni.

Érdemes-e a lenyűgöző sarkvidéki ország hidegével dacolni egy téli tripen, vagy inkább nyáron ajánlott ellátogatni a tűz és a jég szigetére?  Igazából attól függ, mit szeretnénk látni és csinálni. A nyári hónapokban jóval több mindenre van lehetőség, de a téli időszak is tartogat meglepetéseket.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

izland | búvárkodás | silfra-hasadék | két kontinens | Thingvellir Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom