Close
Nem gondoltuk, hogy ezért is megbüntethetnek: hét kevéssé ismert szabály az európai utakon

Nem gondoltuk, hogy ezért is megbüntethetnek: hét kevéssé ismert szabály az európai utakon

Ha Európában autózunk, sok meglepetés nem érhet. Vagy mégis?

A járvány alatt megnőtt azok száma, akik autóval indulnak útnak. Az elmúlt két évben közel nyolcvan százalékkal többször kerestek az „autóval Európában“ témakörre, mint előtte, a „vanlife”-ra, vagyis lakókocsis életre vonatkozó keresések pedig 216 százalékkal nőttek 2018 és 2021 között. Ha te is azok közé tartozol, akik szívesen ülnek a volán mögé, jó, ha tisztában vagy ezekkel az előírásokkal.

Gyerekek csak hátul utazhatnak

A legtöbb országban, ahogyan Magyarországon is, az első ülésen 150, a hátsó ülésen 135 centis testmagasságig csak gyerekülésben utazhatnak a gyerekek, de van, ahol ettől eltérő a szabályozás: Spanyolországban például a 18 év alattiak egyáltalán nem ülhetnek előre.

Tartalékszemüveg

Franciaországban, Spanyolországban és Svájcban a szemüveges vezetőknek egy pótszemüveget is maguknál kell tartaniuk, ennek hiányában pénzbírságra számíthatnak.

Biztonsági tartozékok

Belgiumban, Svédországban, Dániában és Norvégiában a személyautókban is kell lennie tűzoltókészüléknek, Észtországban pedig fa- vagy műanyagtömböket is kell magunkkal vinnünk, amelyek az autó kerekei alá téve megakadályozzák, hogy a kocsi hátraguruljon.

Nincs evés-ivás a volánnál

Cipruson a sofőrök nem ihatnak és ehetnek vezetés közben, és

pénzbírságra számíthat, akit rajtakapnak egy kis falatozáson vagy kortyolgatáson.

A kocsi legyen tiszta

Bulgáriában és Fehéroroszországban büntetésre számíthat az, aki koszos autóval közlekedik, különösen, ha a rendszámtábla vagy az ablakok tisztasága kifogásolható.

Viszlát fülhallgató

Van ahol a fülhallgató is tiltólistára került, Franciaországban például már 2015-ben.

Egy gyerek sincs az autó alatt?

Dániában nemcsak a motort kell ellenőrizni az indulás előtt, de meg kell győződni arról is, hogy egyetlen gyermek vagy állat sem bújt el az autó alatt.

Erre érdemes tekerni a kormányt a világ legromantikusabb autós útjaiért, ezekben az országokban pedig érdemes résen lenni az utakon.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

road trip | külföld | autó | szabályok | büntetés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram