Close
Ennek az országnak a sofőrei vallják magukat a legveszélyesebbnek

Ennek az országnak a sofőrei vallják magukat a legveszélyesebbnek

Nem árt az óvatosság a mediterrán utakon.

A francia autópályakezelő az Ipsos közvéleménykutató cég segítségével végzett felmérést 12,400 európai lakos részvételével, amelyben a vezetési szokásokra voltak kíváncsiak, és arra, hogy mit gondolnak az emberek a sofőrtársaikról otthon és külföldön. A kutatás az érintett tizenegy ország mindegyikében legalább ezer ember válaszát dokumentálta, az eredmények pedig helyenként sokkolóak lehetnek.

A lengyeleknek például negyvenkét százaléka mondta azt, hogy mindenki csak magáért felel az utakon, míg a spanyoloknak mindössze hét százaléka osztotta ezt a véleményt. A britek mintegy negyede vallotta be, hogy más ember a volán mögött, mint gyalogosként.

Az olasz sofőrök tizenhat százaléka véli úgy, hogy útitársai udvariasak, és a franciák tizennégy százaléka gondolja azt, hogy a francia sofőrök stresszesek. A britek szerint a többi autósnak csak mintegy hatvannyolc százaléka figyel oda, és kevesebb, mint a felük tud nyugodt és udvarias maradni az országúton.

Amikor más nemzetek sofőrjeiről kellett véleményt mondaniuk, a németek mindössze a többi autós harminc százalékát ítélték agresszívnek, és még kevesebbet felelőtlennek.

A legkevésbé a spanyoloknak és a briteknek van negatív véleményük más európaiakról,

ami így sem alacsony szám, ugyanis a válaszadók hetven százalékát jelenti. De ez szinte eltörpül a görögök mellett, akik ebből a szempontból a leginkább bizalmatlannak tűnnek: kilencvenegy százalékuk fogalmazott meg negatív kritikát a többi ország sofőrjeiről.

Ugyanakkor a legönkritikusabbak is ők voltak, és mintegy a válaszadóik fele azt mondta, hagy kívánni valót a viselkedése a volán mögött, például mert káromkodik, az út rossz oldalán hajt vagy kiszáll, hogy vitázzon másokkal. Ebből a szempontból a Szlovákok vallották magukat a legkevésbé udvariatlannak.

A görögök végeztek a vezetés közben legtöbbet telefonálók között is az első helyen,

mintegy hetvenhét százalékuk vallotta be, hogy nyomkodja a mobilt a volán mögött. A spanyolokat találjuk ennek a listának az alján, hatvankét százalékkal.

Ha veszélyes vezetésről van szó, úgy tűnik, szintén a görögök viszik a prímet, akiknek a harmada számolt be arról, hogy gyakran lépi át a sebességhatárt, hajt át a piroson, nem lassít le az útmunkáknál vagy nem tartja be a követési távolságot. A mediterrán nemzet megkérdezettjeinek mindössze húsz százaléka volt pozitív véleménnyel a többi ország sofőreiről, míg a briteknél ez az arány ötven százalék, ami a legmagasabb a felmérésében.

Ha road tripre indulnál, ezek az alulértékelt autós útvonalak kapóra jöhetnek, itt pedig Amerika kedvenceit találod.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash)

vezetés | autó | utak | közvéleménykutatás | sofőrök

FOLYTASD EZZEL

Háromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom