A tartalmas levesek elengedhetetlen elemei az őszi konyhának. A szezonális alapanyagokból készült ételek ráadásul nemcsak egészségesek, de a hűvösebb idő beköszöntével garantáltan átmelegítik a testünket-lelkünket. Ráadásul rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, így egy hosszúra nyúlt nap után is érdemes belevágni.
Gyömbéres répaleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma
- kóser só és bors
- fél kg sárgarépa
- 1 db friss gyömbér
- 2 szelet kenyér
- 1 teáskanál curry por
- 1 kis doboz alacsony zsírtartalmú görög joghurt
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A kenyereket vágjuk kockára, egy kevés olívaolajjal locsoljuk meg, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük ropogósra!
- Egy serpenyőbe tegyünk olajat, hevítsük fel, adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük 3–4 percig!
- Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépákat és a lereszelt gyömbért! Sózzuk, borsozzuk!
- Öntsük fel egy liter vízzel, és forraljuk fel! Alacsony lángon főzzük 15 percig, amíg a sárgarépa meg nem puhul!
- Botmixerrel pürésítsük! Ha túlságosan sűrűnek érezzük, öntsük fel egy kevés vízzel, ízesítsük és forraljuk fel!
- Tálaláskor a levest öntsük tálkákba, tegyünk a tetejére egy evőkanálnyi görög joghurtot, és kínáljuk mellé a pirított kenyérkockákat!
Csirkés krumplileves
Hozzávalók:
- 4 szelet bacon apróra vágva
- 1 evőkanál sótlan vaj
- 1 póréhagyma felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejszín
- 1 liter csirkealaplé
- 20 dkg burgonya felkockázva
- 20 dkg csirkemell felkockázva
- 10 dkg főtt kukorica
- só, bors
- 1 teáskanál édeskömény
Elkészítés:
- Tegyük egy nagyobb edénybe a csíkokra vágott bacont, és süssük addig, amíg ropogós nem lesz! Szedjük ki, és helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tányérra!
- Az edénybe dobjuk bele a vajat, a felkarikázott póréhagymát és dinszteljük gyakran megkeverve 3–4 percig!
- Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és az édesköményt! Egy percig, folyamatosan keverve főzzük, amíg az illatanyagok fel nem szabadulnak!
- Szórjuk hozzá a lisztet és a tejszínt, majd keverjük csomómentesre!
- Adjunk hozzá burgonyát és kakukkfüvet! Fűszerezzük sóval és borssal! Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a burgonya félig meg nem puhul!
- Nagyjából 10 perc elteltével tegyük hozzá a kukoricát és az apró kockákra vágott csirkemellet! Főzzük további 10 percig!
- Tálaláskor a ropogós szalonnachipsszel és a frissen vágott metélőhagymával kínáljuk!
Zöldfűszeres francia hagymaleves
Hozzávalók:
- 6 evőkanál sós vaj
- 6 közepes mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál friss kakukkfű
- 1 evőkanál apróra vágott friss zsálya
- 1 teáskanál méz vagy barna cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 csésze száraz fehérbor
- 2 liter alaplé
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 babérlevél
- 1 csipet fekete bors
- 6 szelet baguette
- 1 csésze reszelt félkemény sajt
- 1/2 csésze morzsolt kéksajt
Elkészítés:
- Olvasszuk meg a vajat egy nagy edényben, majd adjuk hozzá a mogyoróhagymákat, a vöröshagymát, a fokhagymát és a cukrot!
- Dinszeltjük kb. 10 percig, gyakran kevergetve, amíg aranyszínű nem lesz! Ekkor tegyük hozzá a kakukkfüvet és a zsályát, és további 3 percig főzzük!
- Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel a borral és az alaplével! Dobjuk hozzá a babérlevelet, adjuk hozzá a Worcestershire-szószt!
- Magas hőmérsékleten forraljuk fel a levest, majd lassú tűzön főzzük 10 percig! Sózzuk, borsozzuk!
- Tűzálló levesestálkákba adagoljuk!
- A felkarikázott baguettet locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, tegyünk rá mindkét sajtból! A tálkákat sorakoztassuk egy tepsibe, helyezzük rá a baguette-eket, és magas hőfokon 3-5 percig süssük, míg a sajt meg nem olvad és aranybarnára nem sül a baguette tetején!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Pxhere.com, Getty Images)
csirkehús | őszi étel | francia | recept | burgonya | gasztronómia
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!