Kihagyhatatlan őszi levesek, melyek harminc perc alatt elkészülnek

A tartalmas levesek elengedhetetlen elemei az őszi konyhának. A szezonális alapanyagokból készült ételek ráadásul nemcsak egészségesek, de a hűvösebb idő beköszöntével garantáltan átmelegítik a testünket-lelkünket. Ráadásul rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, így egy hosszúra nyúlt nap után is érdemes belevágni.

Gyömbéres répaleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy hagyma
  • kóser só és bors
  • fél kg sárgarépa
  • 1 db friss gyömbér
  • 2 szelet kenyér
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 kis doboz alacsony zsírtartalmú görög joghurt

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A kenyereket vágjuk kockára, egy kevés olívaolajjal locsoljuk meg, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük ropogósra!
  2. Egy serpenyőbe tegyünk olajat, hevítsük fel, adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük 3–4 percig!
  3. Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépákat és a lereszelt gyömbért! Sózzuk, borsozzuk!
  4. Öntsük fel egy liter vízzel, és forraljuk fel! Alacsony lángon főzzük 15 percig, amíg a sárgarépa meg nem puhul!
  5. Botmixerrel pürésítsük! Ha túlságosan sűrűnek érezzük, öntsük fel egy kevés vízzel, ízesítsük és forraljuk fel!
  6. Tálaláskor a levest öntsük tálkákba, tegyünk a tetejére egy evőkanálnyi görög joghurtot, és kínáljuk mellé a pirított kenyérkockákat!

Csirkés krumplileves

Hozzávalók:

  • 4 szelet bacon apróra vágva
  • 1 evőkanál sótlan vaj
  • 1 póréhagyma felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 liter csirkealaplé
  • 20 dkg burgonya felkockázva
  • 20 dkg csirkemell felkockázva
  • 10 dkg főtt kukorica
  • só, bors
  • 1 teáskanál édeskömény

Elkészítés:

  1. Tegyük egy nagyobb edénybe a csíkokra vágott bacont, és süssük addig, amíg ropogós nem lesz! Szedjük ki, és helyezzük át egy papírtörlővel bélelt tányérra!
  2. Az edénybe dobjuk bele a vajat, a felkarikázott póréhagymát és dinszteljük gyakran megkeverve 3–4 percig!
  3. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és az édesköményt! Egy percig, folyamatosan keverve főzzük, amíg az illatanyagok fel nem szabadulnak!
  4. Szórjuk hozzá a lisztet és a tejszínt, majd keverjük csomómentesre!
  5. Adjunk hozzá burgonyát és kakukkfüvet! Fűszerezzük sóval és borssal! Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a burgonya félig meg nem puhul!
  6. Nagyjából 10 perc elteltével tegyük hozzá a kukoricát és az apró kockákra vágott csirkemellet! Főzzük további 10 percig!
  7. Tálaláskor a ropogós szalonnachipsszel és a frissen vágott metélőhagymával kínáljuk!

Zöldfűszeres francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál sós vaj
  • 6 közepes mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 evőkanál apróra vágott friss zsálya
  • 1 teáskanál méz vagy barna cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csésze száraz fehérbor
  • 2 liter alaplé
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 babérlevél
  • 1 csipet fekete bors
  • 6 szelet baguette
  • 1 csésze reszelt félkemény sajt
  • 1/2 csésze morzsolt kéksajt

Elkészítés:

  1. Olvasszuk meg a vajat egy nagy edényben, majd adjuk hozzá a mogyoróhagymákat, a vöröshagymát, a fokhagymát és a cukrot!
  2. Dinszeltjük kb. 10 percig, gyakran kevergetve, amíg aranyszínű nem lesz! Ekkor tegyük hozzá a kakukkfüvet és a zsályát, és további 3 percig főzzük!
  3. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel a borral és az alaplével! Dobjuk hozzá a babérlevelet, adjuk hozzá a Worcestershire-szószt!
  4. Magas hőmérsékleten forraljuk fel a levest, majd lassú tűzön főzzük 10 percig! Sózzuk, borsozzuk!
  5. Tűzálló levesestálkákba adagoljuk!
  6. A felkarikázott baguettet locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, tegyünk rá mindkét sajtból! A tálkákat sorakoztassuk egy tepsibe, helyezzük rá a baguette-eket, és magas hőfokon 3-5 percig süssük, míg a sajt meg nem olvad és aranybarnára nem sül a baguette tetején!

Ez is érdekelhet:

Tizenöt perc alatt elkészíthető életed legjobb thai étele

Alapja az ázsiai boltokban megvásárolható currypaszta.

(Fotók: Pxhere.com, Getty Images)

csirkehús | őszi étel | francia | recept | burgonya | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Hirdetés