Close
Nem kell ahhoz űrhajósnak lenni, hogy kipróbáljuk a súlytalanságot

Nem kell ahhoz űrhajósnak lenni, hogy kipróbáljuk a súlytalanságot

Alighanem nagyon sokat kell még várni rá, hogy az űrturizmus a mindennapi életünk része legyen, létezik viszont már olyan szolgáltatás, amellyel legalább a súlytalanságot megtapasztalhatja az űrhajós álmait félig-meddig valóra váltó hétköznapi halandó. Igaz, egyelőre csupán az Egyesült Államok néhány városában lehet kipróbálni. 

A Zero-G nevű cégnek köszönhetően egy ablaktalanított és kipárnázott Boeing 727-essel élhető át a lebegés semmihez sem hasonlítható érzése, Las Vegas után immáron több amerikai városban.

A művelet során a súlytalanságot úgynevezett parabolamanőverrel érik el. Ez azt jelenti, hogy miután a felszállást követően a repülő eléri a hétezer méteres magasságot, a pilóta felfelé húzza a gépet negyvenöt fokos szögig és tízezer méter magasságig. Az egész egy olyan íven történik, amit egy ferdén felfelé dobott kavics írna le, ha csak a nehézségi erő hatna rá.

Az emelkedés alatt az utasokra a gravitációs erő nagyjából 1,8-szorosa hat. A másfél órás turnus folyamán többször tartózkodik a gép a parabolaíven, alkalmanként húsz-harminc másodpercig; az utasok ekkor, zuhanás közben tapasztalhatják meg a súlytalanságot, egyéb időszakokban a szokásoknak megfelelően vízszintesbe kerülnek és a padlóra nehezednek.

Eddig csupán Las Vegasban lehetett kipróbálni, mit élhetnek át odafent az űrhajósok – fejenként ötezer-négyszáz dollárért. A szolgáltatás immáron Los Angelesben, Atlantában, Austinban, Houstonban, Miamiben, New Yorkban, Orlandóban, San Franciscóban, Seattle-ben, és Washingtonban is elérhető. Szakértők javaslata alapján a fedélzetre lépés előtt nem tanácsos inni és nehéz ételeket fogyasztani.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom