Close
Nem kell ahhoz űrhajósnak lenni, hogy kipróbáljuk a súlytalanságot

Nem kell ahhoz űrhajósnak lenni, hogy kipróbáljuk a súlytalanságot

Alighanem nagyon sokat kell még várni rá, hogy az űrturizmus a mindennapi életünk része legyen, létezik viszont már olyan szolgáltatás, amellyel legalább a súlytalanságot megtapasztalhatja az űrhajós álmait félig-meddig valóra váltó hétköznapi halandó. Igaz, egyelőre csupán az Egyesült Államok néhány városában lehet kipróbálni. 

A Zero-G nevű cégnek köszönhetően egy ablaktalanított és kipárnázott Boeing 727-essel élhető át a lebegés semmihez sem hasonlítható érzése, Las Vegas után immáron több amerikai városban.

A művelet során a súlytalanságot úgynevezett parabolamanőverrel érik el. Ez azt jelenti, hogy miután a felszállást követően a repülő eléri a hétezer méteres magasságot, a pilóta felfelé húzza a gépet negyvenöt fokos szögig és tízezer méter magasságig. Az egész egy olyan íven történik, amit egy ferdén felfelé dobott kavics írna le, ha csak a nehézségi erő hatna rá.

Az emelkedés alatt az utasokra a gravitációs erő nagyjából 1,8-szorosa hat. A másfél órás turnus folyamán többször tartózkodik a gép a parabolaíven, alkalmanként húsz-harminc másodpercig; az utasok ekkor, zuhanás közben tapasztalhatják meg a súlytalanságot, egyéb időszakokban a szokásoknak megfelelően vízszintesbe kerülnek és a padlóra nehezednek.

Eddig csupán Las Vegasban lehetett kipróbálni, mit élhetnek át odafent az űrhajósok – fejenként ötezer-négyszáz dollárért. A szolgáltatás immáron Los Angelesben, Atlantában, Austinban, Houstonban, Miamiben, New Yorkban, Orlandóban, San Franciscóban, Seattle-ben, és Washingtonban is elérhető. Szakértők javaslata alapján a fedélzetre lépés előtt nem tanácsos inni és nehéz ételeket fogyasztani.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

súlytalanság | zero-g | lebegés | űrhajós | repülő

FOLYTASD EZZEL

Erre a tengerpartra vágynak most a legtöbben

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom