Close
Példátlan, amit a királynő temetésére érkező külföldi vezetőktől kértek

Példátlan, amit a királynő temetésére érkező külföldi vezetőktől kértek

A II. Erzsébet királynő állami temetésére Londonba tartó külföldi államfőket és házastársaikat arra kérték, hogy ha lehetséges, kereskedelmi járatokkal érkezzenek az Egyesült Királyságba, ne magángéppel. Az elsődleges ok nem a környezetvédelem.

A szervezők azért kérték ezt, mert a londoni Heathrow repülőtér nem alkalmas ilyen sok magánrepülőgép fogadására és tárolására. Akik mégis ragaszkodnak a magánrepülőhöz, azoknak valamelyik London környéki, kevésbé forgalmas repülőteret kell választaniuk, így viszont a fővárosba jutás nem lesz könnyű, mert a helikopteres transzfert megtiltották az amúgy is nagy légi forgalomra hivatkozva.

A világ vezetői emellett nem mehetnek saját autóikkal a szeptember 19-én a Westminster Apátságban tartandó temetésre „a szigorú biztonsági és közúti korlátozások miatt”. Ehelyett

buszokkal szállítják majd őket oda egy nyugat-londoni helyszínről.

Az államfők a temetés utána részvétnyilvánító könyvet írhatnak alá a Lancaster House-ban, és legfeljebb háromperces beszédet mondhatnak a néhai királynő tiszteletére. A gyászszertartás után gyalog kísérik át őket az apátság területén lévő Dean’s Yardba, ahol James Cleverly külügyminiszter ad fogadást, majd autóbusszal térnek vissza Nyugat-Londonba, ahol ismét beszállhatnak az autóikba.

A hivatalos dokumentumok szerint minden országból csak az államfőket és házastársaikat illetve partnereiket hívták meg a temetésre,

az apátság ugyanis várhatóan annyira zsúfolt lesz, hogy limitálni kellett a résztvevők számát. Azok az államfők, akik nem tudnak részt venni az eseményen, küldhetnek maguk helyett hivatalos képviselőt, például a kormányfőt vagy egy magas rangú minisztert. III. Károly király a gyászszertartást megelőző este a Buckingham-palotában ad fogadást a tengerentúli vezetőknek.

A Buckingham-palota közleményéből kiderül, hogy meddig gyászolja a királyi család Erzsébetet, itt pedig arról olvashatsz, hogy milyen hatással volt II. Erzsébet arra, hogy mit eszünk és iszunk.

(Forrás: RTL, képek: Getty Images, Unsplash)

temetés | Erzsébet királynő | II. Erzsébet | államfő

FOLYTASD EZZEL

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram